"Ъ": ФРС поскупилася на підтримку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ФРС поскупилася на підтримку

Казна та Політика
311
Несподівано для всіх Федеральна резервна система США відмовилася від стимулюючих заходів, фактично обіцяних американській економіці в липні. Ринку доведеться задовольнитися лише програмою обмежених покупок держпаперів. Аналітики визнали, що $10 млрд щомісячних вливань за цим видом держпідтримки недостатньо для фінансового сектора, а інвестори по всьому світу приступили до розпродажу активів.
Від заяви федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) ФРС США, зробленої пізно увечері у вівторок, аналітики і учасники ринку чекали головним чином не збереження базової процентної ставки на рекордно низькому рівні - 0-0,25%, а фактично обіцяних 21 липня главою ФРС Беном Бернанке додаткових заходів з підтримки фінансового ринку. У заяві вівторка FOMC йдеться, що "інформація, отримана з моменту минулого засідання, вказує на те, що темпи відновлення виробництва і зайнятості в останні місяці сповільнилися. Витрати домогосподарств поступово зростають, але залишаються під тиском високого безробіття, помірного зростання доходів і обмеженого доступу до кредитів. Темпи економічного відновлення в короткостроковому періоді швидше за все будуть скромніші, ніж очікувалося раніше".
За поточних економічних умов необхідно зберігати низькі ставки по федеральних фондах протягом тривалого періоду, додав FOMC. А для стимуляції економічного відновлення комітет "продовжить підтримувати на поточному рівні обсяги цінних паперів, що перебувають у ФРС, шляхом реінвестування отримуваних з них доходів і іпотечних цінних паперів у казначейські облігації з тривалішим періодом погашення".
Для підтримки рекордно низьких ставок рефінансування ФРС почала активно нарощувати свій портфель казначейських і іпотечних боргових паперів у кінці 2008 - на початку 2009 року, довівши його з $800 млрд в докризовий період до $2 трлн. У березні цього року на тлі прискорення темпів відновлення економіки ФРС припинила нарощувати цей портфель, який незабаром - у міру погашення облігацій - почав би скорочуватися приблизно на $10 млрд на місяць.
Аналітики вважають, що в рамках оголошених у вівторок ФРС заходів з реінвестування доходів від наявних облігацій влади США витрачатимуть на покупку казначейських облігацій приблизно $10 млрд на місяць, чого недостатньо для того, щоб якось змінити ситуацію. На думку аналітика Barclays Capital Майкла Гейпена, "просте реінвестування надходжень від облігацій агентства, що погашаються, не дасть додаткового стимулу економіки, і якщо прогнози щодо відновлення економіки погіршають, ФРС швидше за все ініціює новий раунд придбання активів".
Заява FOMC, в якій, з одного боку, було ще раз підкреслено занепокоєння станом економіки, а з іншого - не було представлено якихось нових істотних заходів для вирішення проблем, було негативно сприйнято інвесторами. Американський фондовий ринок закрився у вівторок зниженням на 0,6-1,2%. Вчора реакція була вже світовою: азіатські фондові індекси опустилися на 1,3-2,7%, європейські індекси втратили 2,1-2,6%, причому падіння посилилося через те, що Банк Англії вчора понизив з 3,6% до 3% середньорічний прогноз зростання ВВП Великобританії на найближчі три роки, пояснивши це скороченням бюджетних витрат. На 19.30 американські індекси втратили 2,2-3%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас