Президента не почули — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президента не почули

Казна та Політика
1590
Адміністрація президента вирішила нагадати про норми, без яких Віктор Янукович не підпише Податковий кодекс. Глава держави вважає, що деякі вимоги, що містяться в проекті документа, порушують права платників і розширюють можливості податківців. Експерти підтримують президентські зауваження.
Вчора перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова заявила, що зауваження Віктора Януковича до проекту Податкового кодексу, надані ним після першого читання документа у Верховній раді, уряд так і не врахував. За її словами, був оприлюднений проект, в якому залишилися норми, що порушують "права і свободу платників", і відсутні податки, наявність яких в законодавстві "не викликає сумнівів". Без врахування своїх зауважень, попереджає Акімова, президент не підпише кодекс.
Зокрема, Віктор Янукович невдоволений нормами про розширення повноважень Державної податкової адміністрації (ДПАУ), яка претендує на новий вид перевірки - контрольний виїзний аудит (окрім документальної і камеральної). Нагадаємо, в цьому випадку податківці зможуть щомісячно перевіряти підприємства без попередження. Крім того, залишилися норми про переривання перевірок і можливості їх відновлення, передачу ДПАУ повноважень контролювати трудове законодавство і права списувати кошти з рахунків платників.
Акімова також звернула увагу на наявність в проекті пільгових режимів оподаткування, відсутність механізму автоматичного відшкодування ПДВ і відповідальності держави перед платниками за його невчасне відшкодування, а також податку на нерухомість. "Рішення щодо податку на нерухомість має бути прийняте раз і назавжди.
Він поки сприймається складно, тому його ставка й інші аспекти впровадження, зокрема терміни, повинні стати предметом подальшого обговорення", - додала вона. Дискусійними, за словами Ірини Акімової, залишаються і податок на депозити, і диференційований підхід до оподаткування доходів фізосіб. Отримати коментарі в Мінфіні вчора не вдалося.
Експерти підтримують зауваження президента. На думку старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, багато заходів, запропонованих в кодексі для посилення адміністрування, наприклад, контрольний вид перевірки або списання коштів з рахунків без рішень суду, що відбувається зараз, є беззаконням. "В ДПАУ і зараз багато можливостей, тож їх потрібно лише скорочувати", - вважає Дубровський. Крім того, аналітики вважають за необхідне повернення фінансових санкцій за невчасне відшкодування ПДВ. Директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик відзначає, що якщо підприємства несуть відповідальність перед державою, то стосовно чиновників також мають бути адекватні санкції.
На думку президента Союзу податкових консультантів Леоніда Рубаненка, податок на нерухомість необхідний хоч би тому, що міг би стати додатковим джерелом фінансування. Але якщо він передбачатиме пільги, сенсу в ньому немає - податкове навантаження буде перекладено з багатих на бідних, упевнені експерти. Хоча аналітики і погоджуються з необхідністю врахування пропозицій президента, вони вважають, що їх недостатньо. Артем Рудик взагалі пропонує залишити принципи адміністрування незмінними, бо запропоновані в кодексі непрямі методи або економічний аналіз на практиці будуть непридатні.
Дубровський додає, що в цілому кодекс не усуває систему договірної оплати податків. "Якби це було, бізнес міг би передбачати, скільки він платитиме і коли, і навіть готовий був би платити і по великих податкових ставках, а зниження ставок при жорсткій системі нічого не дасть", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас