Експерт: Якщо пенсійну реформу не розпочати зараз, завтра люди залишаться без пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Якщо пенсійну реформу не розпочати зараз, завтра люди залишаться без пенсій

Казна та Політика
3695
Збільшення пенсійного віку - це вимушений захід, без якого українську пенсійну систему чекає крах, заявив заступник директора Українського центру незалежних економічних досліджень Олександр Горянчик, пише видання "Комсомольська правда в Україні".
За його словами, про необхідність підвищення пенсійного віку в Україні експерти-демографи, економісти говорили давно, але лише нинішній уряд зважився на цей крок. "Збільшення пенсійного віку - захід непопулярний, хоч і неминучий. І для того, щоб прийняти принципове рішення із цього приводу, потрібна політична воля. А в минулі п'ять років, коли влада знаходилася в протиріччі сама з собою і при цьому загравала з виборцями, подібне рішення було неможливим", - зазначив експерт.
Він також підкреслив, що почавши пенсійну реформу зараз, уряд убезпечить суспільство від радикальніших заходів надалі.
"Необходимо зрозуміти, що в таких питаннях, як в лікуванні хворого, відкладати болючу терапію не можна, тому що далі буде лише гірше. Далі потрібна буде шокова терапія, а ще далі і вона вже не допоможе. Те, що пропонує нинішній уряд українцям, не йде в порівняння з тим, на що заради подолання кризи, наприклад, пішли Литва або Угорщина. Там заходи набагато жорсткіші і теж тому, що свого часу політики просто побоялися зважитися на обмежувальні реформи", - підкреслив Олександр Горянчик.
"Потрібно розуміти, що в майбутньому поліпшення в економіці неможливе без обмеження зараз. У великій економіці в цьому сенсі як в побуті: плануєте, наприклад, відпустку - і заради неї відмовляєте собі в миттєвих радощах. А якщо не відмовлятимете, розтратите гроші, то жодної відпустки, жодного поліпшення не станеться", - додав він.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас