Депутати вирішили взяти кількістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати вирішили взяти кількістю

Казна та Політика
762
Депутати вирішили переглянути кількість мандатів, які будуть розподілені за підсумками осінніх виборів до місцевих рад. У більшості проектів відповідних рішень пропонується збільшити чисельність депутатського корпусу. У Центрвиборчкомі заявили, що це не спричинить додаткових витрат, а експерти висловили побоювання, що збільшення кількості депутатів негативно позначиться на якості їх роботи.
Новий закон про місцеві вибори дав депутатам можливість переглянути кількість мандатів, які будуть розподілені за підсумками виборів 31 жовтня. Нагадаємо, за законом загальна кількість депутатів кожної ради має бути парною, а їх загальна чисельність визначається, виходячи з кількості територіально-адміністративних одиниць, що входять до складу району або області.
Радник голови Рівненської обласної ради, що налічує зараз 79 депутатів, Світлана Стельмащук повідомила, що в четвер, 12 серпня, відбудеться сесія, на розгляд якої буде винесено питання про збільшення чисельності депутатів облради VI скликання. "Пропонується 80 депутатів: 40 по мажоритарних округах (по 2 від кожного з 16 районів і по 2 - від 4 міст обласного підпорядкування) і 40 - за партійними списками", - сказала вона. На одного депутата більше буде в Херсонській обласній (зараз їх 83) і Севастопольській міській радах (75 депутатів). Голова Севастопольської міськради Юрій Дойников в коментарі журналістам заявив: "Виходячи з кількості жителів Севастополя, міськрада може налічувати від 50 до 76 осіб. Ми пропонуватимемо 76. Зменшувати, на мій погляд, немає сенсу".
Найбільш радикально до вирішення питання підійшли у Дніпропетровській облраді. 6 серпня там прийняли рішення збільшити кількість депутатів на 40 осіб - до 140. Голова облради Олександр Удод підкреслив, що це продиктовано виключно вимогами нового закону про вибори. "В області 35 адміністративних одиниць, а згідно із законом необхідно, аби депутатів за партійними списками і депутатів-мажоритаріїв було порівну. Ми порахували, що 70 депутатів облради буде недостатньо", - сказав він.
Між тим Комерсант-Україна знайшов дві облради, де планують обрати менше депутатів. "Проект рішення про зменшення кількості депутатів Львівської обласної ради підготовлений і знаходиться на розгляді в комітетах і фракціях. Документом передбачено зменшення чисельності депутатського корпусу з 120 до 116 осіб", - повідомив голова Львівської облради Мирослав Сеник. У проекті рішення Харківської облради, яке депутати планують розглянути 19 серпня, пропонується зменшити кількість депутатів з 150 до 136. "Кількість депутатів буде скорочена у зв'язку з тим, що у нас 27 районів і 7 міст обласного підпорядкування. Разом - 34 адміністративно-територіальних одиниці. Кожну з них представлятимуть 2 депутата-мажоритарника - це 68 осіб. Ще стільки ж буде обрано за списками партій", - розповів начальник відділу з комунікацій, зв'язків із громадськістю і ЗМІ Володимир Дягильов.
Член Центральної виборчої комісії Олександр Шелестов запевнив, що збільшення кількості депутатів не позначиться на розмірі матеріального утримання місцевих рад. "Всі депутати, за винятком депутатів Верховної ради, виконують свої обов'язки на громадських засадах. У них немає ні помічників, ні службового транспорту. Хіба що в VI скликанні радам знадобиться більше паперу для проектів рішень", - сказав Шелест. Депутат Київської міської ради V скликання Зорян Шкіряк ("Наша Україна") вважає, що ефективність роботи залежить не лише від кількості депутатів, а від їх персональних якостей: "Перехід до пропорційної системи виборів і збільшення кількості депутатів з 90 до 120 в 2006 році украй негативно позначилися на роботі Київради".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас