ФРС не змінить ставку за підсумками засідання, ринок чекає сигналів про введення нових стимулів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС не змінить ставку за підсумками засідання, ринок чекає сигналів про введення нових стимулів

Валюта
350
Комітет з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США залишить незмінною базову процентну ставку в діапазоні 0-0,25% річних за підсумками засідання у вівторок, прогнозують аналітики.
Тим часом експерти розраховують на те, що ФРС оголосить про нові заходи так званого "кількісного стимулювання" економіки.
Важливість подальшого стимулювання економіки отримала підтвердження в п'ятницю, коли були опубліковані дані по американському ринку праці, що виявилися слабкішими, ніж чекали експерти.
Безробіття в США в липні залишилося на рівні попереднього місяця - 9,5%, при цьому число робочих місць в економіці США минулого місяця зменшилося на 131 тис., тоді як експерти прогнозували скорочення на 65 тис.
Кількість робочих місць в приватному секторі США зросла на 71 тис., що також виявилося гіршим за прогноз (90 тис.).
"Рішення ФРС набуває ще більшої значущості після виходу цих даних", - відзначив головний інвестиційний стратег PNC Asset Management Group Біл Стоун.
"Незважпаючи на відсутність шансів на зміну ставок у вівторок, а також до кінця цього року, ми бачимо можливість оголошення центробанком про заходи, покликані підтримати економіку, - цитує слова експерта MarketWatch. - Ці заходи можуть включати відновлення викупу облігацій".
Згідно з протоколом останнього засідання ФРС, керівництво банку ще в червні обговорювало питання збільшення грошового стимулювання, вважаючи, що воно "може виявитися адекватним" в разі "істотного погіршення" економічного прогнозу.
Глава американського ЦБ Бен Бернанке минулого місяця заявив, що як один з варіантів підтримки економіки Федеральний резерв розглядає реінвестування в нові папери надходжень від погашення облігацій, що знаходяться в його портфелі.
"Я схиляюся до того, що ФРС заявить про намір реінвестувати надходження від іпотечних облігацій, але вважатиме за краще почекати шість тижнів, щоб оцінити економічні дані", - відзначив головний економіст Pierpont Securities LLC Стівен Стенлі.
Тим часом інші економісти не чекають від американського ЦБ жодних дій, на їхню думку, лише заява ФРС за підсумками засідання може стати обережнішою.
"Я впевнений, що центробанк не зробить нічого, - сказав головний економіст John Hancock в Бостоні Біл Чені. - Основний інтерес є заявою за підсумками засідання, в якому ФРС оголосить про обізнаність про можливість негативного розвитку ситуації в економіці".
Згідно з котируваннями ф'ючерсів на рівень ставки американського ЦБ, вірогідність того, що ФРС скоротить її рівень до нуля до листопада цього року, оцінюється в 35,7% в порівнянні з 23,8% місяцем раніше.
Вірогідність того, що центробанк понизить ставку до нуля або збереже її незмінною до червня 2011 року, оцінюється експертами, опитаними Bloomberg, в 71% в порівнянні з 33% в липні.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку в даний час складає 1% річних, Банка Англії - 0,5% річних, Банка Японії - 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас