Продан: податкові канікули "від Азарова" вилізуть боком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продан: податкові канікули "від Азарова" вилізуть боком

Казна та Політика
1338
Уряд Миколи Азарова влаштував "липове" громадське обговорення проекту Податкового кодексу.
Про це заявила голова Комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді Оксана Продан, повідомили УНІАН в прес-службі БЮТ.
Як приклад Продан навела "обговорення" документа в Хмельницькій області, де серед 200 присутніх було всього 11 підприємців, всі інші - працівники контролюючих органів.
Уряд готував проект Податкового кодексу півроку, а тепер вимагає від бізнесу пропрацювати його дві останні редакції за півмісяця. І це без відриву від виробництва і зі збільшенням фіскального навантаження на бізнес, - підкреслила Продан.
Зрозуміло, що в таких умовах проект Податкового кодексу не може бути достатньо пропрацьований фахівцями, а значить, може бути прийнятий із запропонованими урядом повноваженнями для контролюючих органів і обмеженнями і вимогами для бізнесу, - відзначила вона.
На думку Продан, урядовий проект Податкового кодексу не виконує основну свою функцію - уніфікацію чинного податкового законодавства, - оскільки має безліч відсилочних норм.
Зате проект передбачає практично необмежені повноваження контролюючих органів, у тому числі і податкових, стосовно перевірки, обстеження, спостереження, контрольно-розрахункових операцій, відбору зразків і інвентаризації платників податків, - сказала вона.
Окрім цього, відзначила Продан, проект підсилює фіскальне навантаження на підприємців, бо зобов'язує їх платити внески не лише до Пенсійного фонду, але і до всіх фондів соціального страхування.
І це при тому, що зменшується максимально допустимий обсяг доходу з 500 тис. грн. до 300 тис. грн., а ставка податку для деяких видів діяльності збільшується втричі - до 600 грн., - сказала вона.
Податкові канікули, які пропонуються в проекті з 2011 до 2015 року для підприємців, які надають виключно побутові послуги для підприємців, котрі торгують на ринках, за умови введення касових апаратів і заборони використовувати єдиний податок в разі надання послуг на ринку, здачі в оренду навіть одного торгівельного ринку, "вилізуть підприємцям боком", адже ведення обліку касових апаратів для одного підприємця є нереальним, зате дає можливість безконтрольних перевірок використання касових апаратів, штрафи по яких починають налічуватися з тисяч гривень, що значно більше так званих "канікул", - підкреслила голова Комітету захисту підприємців при опозиційному уряді.
За словами Продан, станом на 1 січня цього року підприємець, який ремонтує взуття, був зобов'язаний сплатити максимум 200 грн. на місяць, а в разі прийняття цього проекту Податкового кодексу станом на 1 січня наступного року він буде зобов'язаний за місяць сплатити не менше 536 грн.
Податкові канікули, передбачені цим проектом, "зменшать" зобов'язання підприємця до 336 грн. на місяць в порівнянні з 200 грн. цього року. А введення додаткових повноважень податковим органам і обов'язковість для всіх касових апаратів призведе до збільшення офіційних і неофіційних штрафів в рази, - сказала вона.
Вже сьогодні при обговоренні власних перспектив підприємці розмірковують про закриття свого бізнесу в майбутньому, адже більшість з них ще не відійшли від світової фінансово-економічної кризи і також не мають обігових коштів, зате мають банківські кредити, - сказала Продан.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас