Експерт: З новим Податковим кодексом місцева влада фактично не потрібна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: З новим Податковим кодексом місцева влада фактично не потрібна

Казна та Політика
732
Українські експерти вважають, що деякі податки, адміністрування яких пропонується передати від місцевої влади до центральної, згідно з проектом Податкового кодексу, апріорі не можуть адмініструватися на загальноукраїнському рівні.
Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, кандидат економічних наук Андрій Новак відзначив, що Бюджетний кодекс не змінив співвідношення податків, які прямують в місцеві й центральний бюджети, на користь місцевих бюджетів. На сьогоднішній день воно приблизно таке: 80% податків прямують до Держбюджету, 20% - залишаються на місцях.
До загальнообов'язкових державних податків і зборів віднесено 19, а до місцевих - 1 податок з реклами і чотири види збору. Це - ринковий збір за торгівельні точки, туристичний збір, збір за парковку машин і збір по деяких видах підприємницької діяльності. Це все, що влада залишила місцевим бюджетам, - сказав він.
За словами експерта, місцева влада в таких умовах фактично не потрібна, оскільки від таких доходів вона не може вирішити локальні проблеми на місцях. Новак вважає, що для адміністрування даного податку і зборів досить одного податкового інспектора.
Також Новак відзначив, що розробкою Податкового кодексу мають займатися експерти.
Цей механізм (загальноукраїнське обговорення проекту Податкового кодексу) я сам вважаю не більш ніж фікцією, тому що Податковий кодекс повинні готувати виключно фахівці. Ідея висилати всі пропозиції, а ми їх враховуватимемо… ну це виглядає на рівні дитячого садка, - вважає Новак.
17 червня Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений на розгляд парламенту Кабінетом міністрів.
23 червня Президент Віктор Янукович заявив, що проект Податкового кодексу в нинішній редакції потребує серйозного доопрацювання.
З критикою проекту Податкового кодексу виступають представники як опозиції, так і коаліції.
ВР прийняла рішення винести проект Податкового кодексу на всенародне обговорення.
3 серпня відкоректований проект Податкового кодексу України опублікований в “Урядовому кур`єрі”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас