"Ъ": Кабмін шукає орендаря ДП "Добропіллявугілля" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін шукає орендаря ДП "Добропіллявугілля"

Енергетика
394
Кабінет міністрів доручив Мінвуглепрому провести конкурс на право оренди майнового комплексу державного підприємства (ДП) "Добропіллявугілля", йдеться в опублікованому в п'ятницю розпорядженні №1559 від 28 липня. Деталі конкурсу в уряді і Мінвуглепромі не повідомляють. Але джерело в міністерстві стверджує, що йдеться про оренду підприємства терміном на п'ять років, протягом яких в нього має бути інвестовано 837,9 млн грн., а саме підприємство має стати прибутковим.
"Для цього буде проведена реструктуризація комплексу - будуть закриті нерентабельні виробництва, собівартість продукції має знизитися за рахунок проведення модернізації", - розповів співрозмовник '. За його словами, якщо орендарю вдасться зробити шахти прибутковими і до нього не буде претензій з боку держави, в майбутньому він зможе розраховувати на пріоритетне право їх придбання.
До ДП "Добропіллявугілля" входять шість шахт: "Діамантова", "Білицька", "Білозерська", "Добропільська", "Новодонецька" і "Піонер". У 2009 році підприємство видобуло 2,83 млн т вугілля (всього в Україні було видобуто 53,5 млн т вугілля), збільшивши чистий дохід на 10,9%, до 935,55 млн грн. Чистий збиток зріс на 5,1%, до 95,87 млн грн. У I півріччі ДП видобуло 1,4 млн т вугілля.
Майбутній конкурс - перший за довгий час, і швидше за все, великої конкуренції в ньому не буде, вважає гендиректор компанії Coalimpex (експортно-імпортні операції з вугіллям) Василь Кононов. "Це нова ініціатива, - підкреслює він, - гадаю, прийдуть дві-три компанії. Але якщо все піде добре, то з часом в конкурсах буде більше учасників". Аналітик ІК Dragon Capital Сергій Айда упевнений, що уряд має намір вирішити проблему вугільників для того, щоб витрачати на держпідтримку підприємств менше грошей. Він нагадує, що держпідтримка вугільної галузі зросла з 4 млрд грн. до 5 млрд грн. При цьому виробництво лише падає - торік воно скоротилося на 8,8%, відзначає аналітик ІК Concorde Capital Єгор Самусенко. "Для інвестора оренда шахт - один з механізмів захистити свої інвестиції", - говорить заступник директора з економічних питань шахти "Білореченська" Сергій Халаджі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас