"Ъ": На землі й у воді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": На землі й у воді

Казна та Політика
5144
Ввести з 1 січня 2011 року "тимчасовий аграрний збір" строком на три роки президент Віктор Янукович запропонував в законопроекті "Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування", опублікованому Мінагрополітики в п'ятницю. Збір складе 10% від бази оподаткування, яка розраховується виходячи з контрактної вартості товару з врахуванням податків і зборів, окрім ПДВ. Його введення принесе бюджету близько 1,4 млрд грн. додаткових надходжень на рік, підрахували в міністерстві. Кошти нараховуватимуться до спецфонду і прямуватимуть на виплату дотацій сільгоспвиробникам - переважно тваринницької та рибної продукції. Крім того, введення збору повинне захистити внутрішній ринок засобів захисту рослин (ЗЗР).
Зараз до категорії платників збору передбачається включити імпортерів м'яса, риби і рибної продукції, а також ЗЗР, але в перспективі її можуть поповнити виробники. У документі вказано, що збір не будуть зобов'язані платити компанії, звільнені від сплати ПДВ (виробники продукції груп 1-24 УКТ ЗЕД). "Це більшість виробників свинини, яловичини, птиці і риби", - говорить президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. Тим часом в минулий четвер у Верховній раді був зареєстрований законопроект, що передбачає відміну пільгового режиму зі сплати ПДВ.
Введення збору призведе до підвищення вартості імпортної риби і рибопродуктів, яких припадає на частку близько 70% всього ринку, говорить президент компанії "Скандинавія" Олена Якименко: "Підвищення цін на 10%, яке може статися через введення збору, призведе до падіння продажів. Унаслідок кризи імпорт в нинішньому році вже зменшився на 25% в натуральному вираженні". Причому компенсувати падіння імпорту внутрішнім виробництвом не вдасться, переконаний радник міністра економіки Аркадій Філімонов: "Традиційно в країні споживаються океанічні сорти риби. Наприклад, близько 20% в обсязі імпорту припадає на оселедець, якого в Україні немає".
Зростуть ціни і на рослинницьку продукцію, в собівартості виробництва якої ЗЗР займають до 10%, вважає менеджер з розвитку компанії Arysta LifeScience (імпортер ЗЗР) Андрій Шевчук. "Цього року ЗЗР вже подорожчали на 3-4% через зміни митницею порядку стягнення мита на продукцію. В разі введення збору їх вартість за рік виросте на 13-14%", - говорить він. Подорожчання ЗЗР аграрії включать у вартість своєї продукції, зазначає керівник аналітичного відділу консалтингової компанії AAA Марія Колесник.
Непереконливим експерти вважають і аргумент про захист шляхом введення збору внутрішнього ринку ЗЗР. Навіть у записці пояснення до законопроекту вказано, що зараз 100% цієї продукції до країни імпортується. Тому введення мита не стане поштовхом до розвитку їх виробництва, вважає аналітик ДІК Dragon Capital Тамара Левченко: "Рецептури популярних ЗЗР запатентовані світовими виробниками. А для розробки нових потрібні дорогі лабораторії".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас