Тігіпко: Сам звільнятись не планую — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Сам звільнятись не планую

Казна та Політика
2112
Сергія Тігіпка багато критикували за те, що після президентських виборів він прийняв пропозицію Віктора Януковича зайняти в уряді посаду віце-прем'єра з економічних питань. Тоді здавалося очевидним, що непопулярні заходи, на які він буде змушений піти, займаючись проблемної українською економікою, поховають його політичний рейтинг. Однак віце-прем'єр переконаний, що його популярність за час роботи в Кабміні тільки зросла.
- Людям краще говорити правду і пояснювати реальну ситуацію. Поки мій рейтинг не падав, а зростав. За останніми результатами, він становив близько 14-16%. У деяких регіонах - до 20%.
- Скільки ваша партія плануєте набрати на місцевих виборах і в яких областях?
- "Сильна Україна" поставила абсолютно конкретні завдання по всіх областях: збільшити результат, досягнутий на президентських виборах. Незважаючи на погіршення законодавчого поля щодо місцевих виборів, нити ми не будемо - будемо працювати.
- Навіщо ви працюєте у владі, яка погіршує законодавче поле?
- Тому що вона дає проводити реальні реформи. Ми дуже серйозно просуваємося в питаннях дерегуляції, технічного регулювання, у бюджетних відносинах, євроінтеграції. Якщо ж говорити про недосконалість законодавства, то наша політична сила не представлена в парламенті. Саме тому впливати на прийняття тих чи інших законів ми не можемо. Я можу тільки публічно висловлювати свою позицію.
Однією з найгостріших політичних тем для Тігіпка залишаються чутки про його кулуарному співпрацю з Партією регіонів. Принаймні, саме про це постійно твердять джерела Фокуса. Саме тому, за їх версією, Тігіпко досі працює в уряді - нібито ПР він потрібний для того, щоб формувати коаліції в місцевих радах. А може бути, і в наступному парламенті, після виборів. У цьому випадку Тігіпко буде зручною ліберальної маскою для владної вертикалі. Щоправда, сам він переконує в протилежному.
- Це дещо спрощене, якщо не сказати примітивне бачення політичної ситуації. Ми будемо домовлятися з тими, хто є конструктивним, хто захоче змінити країну. І поки у президента Януковича зберігається таке бажання, ми будемо з ним співпрацювати. Але при цьому я не можу сказати, що десь в центрі або на заході України ми не можемо об'єднатись в місцевих радах із прогресивними людьми, які представляють опозицію.
- Іншими словами, з Тимошенко ви не проти співпрацювати на місцях?
- Так, це мене не бентежить. Об'єднуватися треба перш за все для того, щоб впливати на прийняття важливих для країни чи певного регіону рішень.
- А чому тоді в Донецьку вашою кампанією займається син секретаря РНБО Раїси Богатирьової?
- Він молодий, розумний, тямуща і динамічна молода людина, яка хоче займатися політикою. І, повірте мені, там йому представляти нашу політичну силу дуже нелегко. "Сильній Україні" ніхто ніяких преференцій не дає.
- Тобто в східних областях Партія регіонів вам ще й заважає?
- Ми конкуруємо по-справжньому, і це нормально. Чекати, що хтось із Партії регіонів на блюдечку щось принесе, нерозумно.
Зараз ходять наполегливі чутки про те, що восени Тігіпка можуть відправити у відставку. Справа в тому, що сьогодні віце-прем'єр озвучує непопулярні економічні рішення уряду, наприклад, про підвищення комунальних тарифів. Тігіпко каже, що розраховує на розумний електорат, який розуміє, що заговорити можна все, що завгодно, тільки не економіку. При цьому визнає, що знає про сценарій, котрий припускає його відставку восени з попутним навішуванням на нього всіх собак за економічні провали уряду: "Виключати я нічого не буду".
- Але можу сказати, що самостійно йти не планую з однієї простої причини: багато потрібних для країни рішення приймаються, і я дуже це ціную. Якщо завтра більшість в парламенті проголосує за мою відставку, то наступного разу у мене будуть сильніші позиції. Повісити, як ви кажете, всіх собак на мене буде складно. Вже пробували повісити проект нового податкового кодексу - не вийшло.
- Значить, той Податковий кодекс, який був поданий до парламенту і наробив стільки шуму, проходив повз вас?
- Податкове законодавство проходить через Кабмін, і будь-який член уряду має вміти приймати на себе частину відповідальності. У тому числі, і я. Але те, що під початковим Податковим кодексом я не підпишуся - це однозначно.
Слова Тігіпка про неузгодженість при прийнятті Податкового кодексу є ще одним красномовним доповненням до теми проладних конфліктів. На тлі масових відставок в апаратах міністерств, раптового звільнення Нестора Шуфрича та інших проявів протиріч у владі інформація про те, що профільний віце-прем'єр не бере участі у розробці Податкового кодексу, не дивує. Сам Тігіпко запевняє, що податкове законодавство буде пом'якшено, а гучне рішення про податковий спецназ треба відміняти: "Управління податкової міліції по роботі з великими платниками податків - це розумна річ. А ось спецпідрозділ треба прибирати. Повноважень податкової міліції цілком вистачає".
- У другому варіанті не буде норм про посилення фіскального тиску, які шокували підприємців?
- Знаєте, я радий цьому шоку. Чомусь країну не турбувало, що ми, за оцінками Світового банку, були на 181-у місці з 183 країн за складністю податкового адміністрірованія. Наші попередники навіть не намагалися щось змінити - просиділи п'ять років, протираючи штани і розуміючи, що з через податки країна втрачає інвесторів.
Скажу одне: без ініціативи бізнесу до системи адміністрування ми зміни вносити не будемо. Переробимо спрощену систему - вона повинна залишитися. Але ми змінимо підходи до амортизаційної політики і переглянемо перелік сфер, де може бути спрощення. Думаю, виключимо оптову торгівлю, а операції з нерухомістю обмежимо певними обсягами. Також ми зараз працюємо над зменшенням переліку податків. Хочемо звернутися до досвіду Грузії, де тільки шість податків на місцевому та центральному рівнях. Але поки не можу сказати, які податки зникнуть.
- Однак часто зустрічаються історії, коли податковий інспектор приходить і каже, що прибуток підприємства становить не 100 тисяч, а 300. А значить, платити податки потрібно з 300. Або ж вимагають заплатити на півроку вперед.
- Це елементарні перегини на місцях, зловживання повноваженнями. Люди, які відповідають за такі дії податкової, просто втратять і репутацію, і політичні рейтинги. І це станеться дуже швидко. Вже зараз видно, що бізнес у країні чекав більш прогресивних дій, а отримав натомість страшний тиск від податкової і митниці. Адже можна поводитись розумніше і просто подивитися: що заважає, які відхилення були в компанії, порівняти індикативні ціни, залучити внутрішніх виробників, які самі не зацікавлені в тому, щоб до країни заводили дешевий імпорт. Тобто методи повинні бути цивілізованими. Інакше бізнес просто піде в тінь.
На питання про те, чи розуміє все це Микола Азаров, який за час роботи в податковій як раз прославився і подібними перевірками, і посиленням тиску на бізнес, Тігіпко відповідає дипломатично: "Ми не раз з прем'єром, податківцями та інвесторами обговорювали цю тему. Коли я виходив з таких зустрічей, у мене тільки гудзики були сухими ". Втім, у своїй відповіді він знаходить місце і для натяку: "Думаю, що скоро підхід до роботи податківців сильно зміниться. Якщо цього не трапиться, зміни у складі уряду не виключені". Щоправда, кого він має на увазі, віце-прем'єр не уточнює.
Болючими для уряду залишаються теми надходжень до бюджету. Парламент уже прийняв скорочення бюджету, а за півроку він був виконаний на 39% від річного плану. Віце-прем'єр закликає не панікувати: "Надходження в першому півріччі завжди нижчі, ніж у другому. Якщо буде програма співпраці з МВФ, зникнуть і проблеми з фінансуванням дефіциту бюджету".
- Наскільки необхідно було позичати гроші у МВФ?
- Ми отримали гроші під 3,5%, а на міжнародних фінансових ринках нам не дали б позику під відсоток менше 9%. Крім того, співпраця з МВФ - це позитивний сигнал для інвесторів, за яких ми повинні просто битися. Левова частка з $ 14,9 млрд. піде у валютні резерви НБУ.
- Однією з вимог МВФ було збільшення пенсійного віку. Експерти підрахували, що багато українців до нього просто не доживуть. Це такий прихований спосіб заощадити пенсійні кошти?
- По-перше, пенсійний вік будуть підвищувати поступово, протягом 10 років. Ситуація дуже складна - при 192 млрд. грн витрат Пенсійного фонду ми маємо дефіцит в 29 млрд. грн. А наступного року він становитиме 37 млрд. грн. Восени ми підготуємо пенсійну реформу - тоді й можна буде говорити більш конкретно.
Один із способів підвищення доходів бюджету - це приватизація. Однак у цій сфері за останній рік відбулося багато скандалів: не відбувся конкурс з продажу ОПЗ, приватизація "Луганськтепловозу". До речі, саме Тігіпко не раз говорив про те, що продаж локомотивного заводу був невигідним.
- Підприємство приватизовано з порушеннями, і під час приватизації були всі ознаки корупції. Треба було допускати до конкурсу всіх учасників. Через вилучення групи "Приват" увечері напередодні продажу країна просто втратила гроші. Виставивши меншу в перерахунку на долари ціну заводу порівняно з минулою приватизацією, не зробивши жодного кроку в аукціоні, ми не могли гірше почати роботу ФДМ. Зараз помилки треба виправляти. Мене засмучує такий підхід, тому що інвестор туди прийшов професійний, з хорошою базою, ринком збуту. Але прийшов він у стилі початку 1990-х. Так що все вирішить суд, і я думаю, що ця приватизацію буде скасовано.
- А що тоді треба приватизувати? "Укртелеком" або Одеський припортовий завод?
- "Укртелеком" необхідно продавати. Він за останній час втратив в ціні мінімум в два рази. Тим більше, навіщо державі перебувати в підприємстві, яке на прибутковому ринку працює зі зростаючими боргами. А ось з ОПЗ справа принципово інша. Це питання стратегії розвитку економіки, тому що там аміачна труба і перевалка аміаку в порту. Тут я б не поспішав, володіння підприємством дозволяє державі впливати на весь ринок. Вважаю, що необхідно далі продавати обленерго, теплову енергетику. Сьогодні, маючи 50% дешевої ядерної електроенергії, ми виставляємо для промисловості тарифи вищі, ніж у Європі. І це багато в чому тому, що за рахунок промисловості йде субсидування населення, яке платить занижену ціну.
Наталя Гузенко, Сергій Висоцький
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас