Київ за все заплатить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ за все заплатить

Казна та Політика
1673
Днями Альфа-банк, один з головних кредиторів КМДА, пролонгував кредит Києву. Аналітики вважають, що дефолт місту поки не загрожує, але позичити гроші цього року КМДА зможе лише в Мінфіну, чия казна і без того тріщить по швах.
Сума внутрішніх боргів Києва становить близько 1,2 млрд. грн. Найбільші кредити видані торік Альфа-банком (750 млн. грн.) і банком "Хрещатик" (450 млн. грн.). Кредит Альфа-банку спочатку залучався під 21,5% річних, але пізніше, за інформацією фінструктури, ставка була знижена до 16% річних. "Кредит (у банку "Хрещатик".- Авт.) залучався для забезпечення своєчасних розрахунків за спожиті містом енергоносії", - говорить директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв. Відсотки за цим кредитом складають ті ж 16% річних, що і за позикою Альфа-банку.
Інші борги міста - зовнішні. КМДА тричі випускала євробонди на загальну суму $700 млн. Крім того, Київ залучав кредити ЄБРР і Світового банку (СБ) (переважно на розвиток комунального сектора). У 2006 р. Світовий банк надав кредит на $200 млн. (реально було отримано $159,7 млн.) на підтримку теплоенергогосподарства столиці.
ЄБРР надав Києву два кредити. Перший - в 2007 р. на суму EUR100 млн., одержувачі - Київський метрополітен і "Київпастранс". Другий - восени 2008 р. на суму EUR15 млн. для впровадження електронної системи управління дорожнім рухом. Кредитори кажуть, що поки проблем з погашенням боргів КМДА не має. "Місто своєчасно і в повному обсязі розраховується з банком по всіх своїх зобов'язаннях", - говорить Олексій Козирєв. А процентна ставка за кредитом Альфа-банку була знижена "завдяки готовності позичальника своєчасно і в повному обсязі виконувати зобов'язання по обслуговуванню кредиту" (витяг із повідомлення банку).
На який термін Альфа-банк пролонгував кредит, невідомо. У фінструктурі відмовляються коментувати цю інформацію, посилаючись на її конфіденційність. Але в будь-якому разі, як підрахували в ІК "Ренесанс Капітал", пік боргових платежів (по всіх залучених Києвом зобов'язаннях, виключаючи, правда, кредити СБ і ЄБРР) припадає на другий-третій квартали 2011 р. Як повідомили в банку "Хрещатик", кредит фінструктури потрібно погасити двома траншами: перший - в кінці березня 2011 р. (на суму 150 млн. грн.), другий - в середині червня (на 300 млн. грн.).
Не виключено, що Києву доведеться в другій половині поточного року провести реструктуризацію своїх зобов'язань. "Враховуючи складне становище з виконанням бюджету цього року, місту є сенс звернутися до інвесторів з пропозицією про реструктуризацію", - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Петро Гришин. По-перше, як вважає експерт, без допомоги центрального уряду погасити $200 млн. єврооблігацій в липні 2011 р. буде нереально.
"Якщо не буде якоїсь домовленості з Мінфіном про надання спеціальної допомоги для погашення цього випуску, то можна і потрібно просити (кредиторів.- Авт.) пролонгувати терміни погашення", - вважає Гришин.
По-друге, витрати на погашення одних лише відсотків вже цього року досить високі - 742,5 млн. грн. При загальній сумі доходів у бюджеті на рівні 15,6 млрд. грн. це 4,7% прибуткової частини. "Це досить велика частка, враховуючи, що багато поточних витрат фінансуються по мінімуму, а капітальні витрати урізані просто до абсолютно необхідних", - вважає Петро Гришин.
Замість пролонгації кредитів керівництво Києва могло б залучити нові позики, але, на жаль, це вже нереально. Петро Гришин вважає, що всьому провиною гучна історія початку липня, коли начальник головного фінуправління КМДА Віктор Падалка заявив про проблеми з наповненням міського бюджету і обслуговуванням боргу. Крім того, Олександр Попов заявив, що кредит Альфа-банку був залучений на абсолютно неринкових умовах - 40% річних. Тоді як Віктор Падалка стверджував, що кредит узятий все-таки під цілком ринкові 21,5%. Такі дивні заяви представників однієї і тієї ж держструктури викликали здивування у інвесторів, і в ті дні прибутковість київських євробондів сильно просіла.
"Коли б не суперечливі коментарі чиновників з КМДА, то місто могло б спокійно розмістити новий випуск єврооблігацій. Таким чином, КМДА де-факто рефінансувала б погашення 2011 р. і знайшла гроші на процентні витрати", - коментує Петро Гришин. А оскільки шкоди репутації міста як позичальника завдано, то тепер простіше і дешевше вирішити фінансові проблеми за допомогою Мінфіну, а не інвесторів.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас