Газ повертають в соціалізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ повертають в соціалізм

Енергетика
1575
Профспілки продовжують наполягати на тому, що зі свердловини добувають пільги, а не вуглеводні. При цьому аргументів уряду і аргументів Міжнародного валютного фонду виявилося недостатньо для профспілок, які вирішили оспорити в суді постанову Нацкомісії регулювання електроенергетики про підвищення роздрібних цін на газ для населення. Засідання суду призначене на 16 вересня.
Дві організації - Федерація профспілок і Національний форум профспілок України - мають намір добитися скасування постанови НКРЕ, якою з 1 серпня 2010 р. вартість газу для населення збільшується на 50% (див. довідку). Федерація профспілок про процес реалізації своєї судової ініціативи поки нічого не повідомляє. А за даними НФПУ, перше засідання за позовом цієї організації призначене на 16 вересня ц.р. в приміщенні Окружного адміністративного суду Києва. "Підставою для подання судового позову стало те, що постанова про підвищення цін на природний газ для населення не була погоджена із спільним представницьким органом профспілок, що є недопустимим", - відзначив голова НФПУ Мирослав Якибчук.
Але в НКРЕ вважають, що не повинні були погоджувати це питання з профспілками. За словами глави Нацкомісії Сергія Тітенка, профспілки, згідно чинному законодавству, були проінформовані про підвищення тарифів на газ, а постанова уряду, що встановлює необхідність погоджувати це питання з профспілками, в поточному році не діє.
А поки суд не сказав своє слово в питанні правомірності підвищення вартості газу для населення, в Кабміні продовжують пояснювати причини і цілі цього урядового рішення. "Головна мета оптимізації тарифів - вивести їх на економічно обґрунтований рівень і за рахунок цього отримати додаткові кошти для того, щоб збільшити власний видобуток і не годувати іноземного виробника, а давати можливість заробляти гроші людям в нашій країні", - заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко.
Він відзначив, що в Україні склалася непроста ситуація, коли країна змушена купувати більше імпортного газу. І це, за словами чиновника, було головною причиною докорів з боку МВФ, що країна не розвиває власний видобуток газу, оскільки він має низьку вартість на внутрішньому ринку. "Я хочу нагадати, що у нас середня ціна реалізації по країні була 580 грн. за тисячу кубів. При цьому росіяни, які добувають 600 млрд. кубів газу, а не 20, як ми, продавали своєму споживачеві, своєму населенню в Білгородської області поряд з нами, газ по 870", - відзначив Юрій Бойко. В той же час, за його словами, навіть після підвищення тарифів вартість газу для населення в Україні буде нижча, ніж в Європі і в пострадянських країнах.
Іншої думки дотримується Богдан Соколовський, колишній уповноважений президента України Віктора Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки. За його словами, в абсолютному численні українці платять найнижчу ціну за газ в Європі, проте, якщо взяти до уваги купівельну спроможність гривні, то ціни в Україні на газ для населення найвищі. Наприклад, за підрахунками експерта, в 2,5 разу вище, ніж в Польщі.
Керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що рішення про підвищення ціни на газ для населення повинне прийматися в певному пакеті: "Як далі формуватиметься політика, пов'язана з модернізацією газорозподільних мереж, політика ціноутворення, і взагалі, як розвиватиметься газовий ринок". Він також звернув увагу, що сьогодні рівень оплати за комунальні послуги населенням досить високий. Проте кошти, перераховані підприємствами теплокомуненерго, не в повному обсязі доходять до НАК "Нафтогаз України". Тому, за словами експерта, уряд перш за все повинен відповісти на "економічне, політичне і кримінальне питання: де зависають гроші, як вони використовуються, чому вони не йдуть в "Нафтогаз".
З 1 серпня, згідно з рішенням Національної комісії регулювання електроенергетики від 13 липня 2010 р., відпускні ціни на газ для населення складуть:
- при споживанні до 2,5 тис. куб. м на рік за наявності лічильника - 72,54 коп. за 1 кубометр, без лічильника - 79,8 коп. (зараз, відповідно, ціна складає 48,36 коп. і 53,16 коп.).
- при споживанні від 2,5 до 6 тис. куб. м за наявності лічильника - 109,8 коп. за 1 кубометр, без лічильника - 120,78 коп. (зараз - 73,2 коп. і 80,53 коп.).
- при споживанні від 6 до 12 тис. куб. м за наявності лічильника - 224,82 коп. за 1 кубометр, без лічильника - 247,32 коп. (зараз - 149,88 коп. і 164,82 коп.).
- при споживанні більше 12 тис. куб. м в рік за наявності лічильника - 268,56 коп. за 1 кубометр, без лічильника - 295,41 коп. (зараз - 179,04 коп. і 196,86 коп.).
Кошти, отримані після підвищення тарифів, за планами Мінпаливенерго, будуть інвестовані в розвиток видобутку газу в Україні: приблизно 1 млрд. 200 млн. цього року підуть на освоєння ліцензій, що належать державі, в Азовському і Чорному морях. Це родовища Суботіно, Штормове, Одеське, які, як вважають в Мінпаливенерго, за умови вкладення грошей дадуть додаткову кількість газу, що дозволить понизити імпортні закупівлі в Росії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас