Болгарія до кінця року може частково погасити борг за проектом Бургас-Александруполіс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія до кінця року може частково погасити борг за проектом Бургас-Александруполіс

Енергетика
168
Болгарська сторона до кінця року може частково погасити заборгованість в рамках проекту будівництва нафтопроводу Бургас-Александруполіс, повідомив Агентству нафтової інформації (АНІ) віце-президент АК "Транснафта" Михайло Барков.
За його словами, домовленість про алгоритм погашення фінансової заборгованості була досягнута минулого тижня під час зустрічі в Болгарії делегації "Транснафти" з представниками болгарського уряду.
Він нагадав, що в даний час заборгованість Болгарії по поточних платежах в рамках проекту складає $4,88 млн. "Болгарська сторона визнає її наявність і планує погасити заборгованість. Жодних обмовок з цього питання ми не почули", - сказав М.Барков. При цьому віце-президент додав, що жодних штрафних санкцій не передбачається.
Крім того, співрозмовник АНІ повідомив, що в серпні планується провести презентацію оновленого проекту перед акціонерами компанії "Транс-Балкан Пайплайн Б.В." (Trans-Balkan Pipeline B.V.), яка буде власником нафтопроводу. Зокрема, буде представлена фінансова схема проекту. "Фінансова схема проекту в яких-небудь документах не визначалася. Планувалося, що реалізація проходить на умовах проектного фінансування. Зараз підготовлено новий варіант", - сказав він.
Віце-президент уточнив, що раніше на умовах проектного фінансування планувалося здійснювати 70% проекту, а 30% - за рахунок акціонерів. "Зараз це співвідношення може змінитися", - додав він.
Планується, що нафтопровід Бургас-Александруполіс пройде по території Греції і Болгарії і дозволить понизити об'єм транспортування нафти танкерами через переобтяжені протоки Босфор і Дарданелли. Пропускна спроможність нафтопроводу протяжністю близько 300 км. складе 35 млн тонн в рік з можливістю збільшення до 50 млн тонн в рік. Вартість будівництва оцінювалася раніше в суму близько 1 млрд євро.
Засновниками TBP є: ТК-БА (Росія) - 51%, "Проектна компанія "Бургас-Александруполіс БГ" (Болгарія) - 24,5%, компанія "Хелпе С.А. - Траки С.А." (Греція) - 23,5%, уряд Греції - 1%. Засновниками ТК-БА, яка була створена 18 січня 2007 року, стали "Транснафта" (33,34%), ВАТ "Газпром нафта" (33,33%) і НК "Роснафта" (33,33%).
Протягом останнього року болгарська сторона не проявляє активності стосовно цього проекту і не вносила обов'язкові платежі. Болгарські ЗМІ 11 червня із посиланням на прем'єра країни Бойка Борисова повідомили, що Болгарія заморожує реалізацію будівництва трубопроводу Бургас-Александруполіс. Пізніше прес-служба уряду скоректувала заяву Б.Борисова, повідомивши, що Болгарія ще не прийняла остаточного рішення щодо припинення проекту "Ми маємо намір прийняти остаточне рішення за цим проектом, як тільки буде підготовлена оцінка дії трубопроводу Бургас-Александруполіс на довкілля", - у відповідь на запит посла Греції в Софії наводила слова Б.Борисова прес-служба уряду Болгарії. Очікується, що Болгарія прийме рішення щодо проекту в лютому 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас