Єврозону чекає новий етап боротьби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозону чекає новий етап боротьби

Валюта
1547
Страхи, пов'язані з європейською кредитною кризою минули, і єдина європейська валюта спрямувалася вгору, особливо на тлі збільшення занепокоєння з приводу інших крупних економік.
В багатьох це вселило упевненість і віру в те, що найгірше залишилося позаду. Проте тепер деякі економісти заклопотані, що відскік євро нашкодить експорту і загальмує відновлення економіки регіону.
"Слабкий євро неймовірно важливий, коли йдеться про пом'якшення наслідків кредитної і суверенної боргової кризи", - вважає старший валютний стратег банку Standard Bank Стівен Барроу. - "Він повинен падати, і не треба цьому перешкоджати".
За останні півтора місяці європейська валюта зміцнилася більш ніж на 7% до долара, оскільки інвесторів проблеми зростання економіки США почали хвилювати більше, ніж боргова криза в Європі. Крім того, минулої п'ятниці курс євро досяг семитижневого максимуму відносно фунта.
Рух євро відносно інших крупних валют були помірнішими, та все ж в порівнянні з валютним кошиком, до якого входять валюти основних торговельних партнерів Європи, він набрав приблизно 3% після падіння до мінімального рівня на початку червня, повідомляють в Deutsche Bank.
"Річ у тому, що зміцнення євро фактично означає самогубство, і воно негативно позначиться на зростанні європейської економіки", - говорить головний валютний аналітик гонконзького відділення банку Credit Agricole Мутив Котеша.
Звичайно, курс євро зараз набагато нижчий, ніж до початку грецької кризи в грудні минулого року. Тоді він торгувався на рівні 1,50 дол. Проте, якщо занепокоєння інвесторів з приводу американської економіки продовжить зростати, і долар опуститься нижче, євро може помітно піднятися з поточних рівнів, попереджають експерти ринку.
Якщо це станеться, то деякі члени Єврозони можуть виявитися слабшими інших. Німеччина давно уклала експортні контракти на постачання дорогих товарів, таким чином, експорт країни не особливо постраждає від зміни цін, а ось експорт Франції і Італії значно більше залежить від курсу євро, говорять економісти. Але все таки ризик для німецького експорту є, і якщо зміцнення євро стане більш вираженим, може постраждати весь регіон і особливо його слабка ланка.
"Разом із зростанням євро збільшується вірогідність глибокої рецесії в периферійних країнах Єврозони", - вважає лондонський фахівець з економіки Європи компанії Capital Economics Бен Мей.
Перевага слабкої валюти очевидна: як підрахували аналітики банку Credit Agricole, падіння номінального курсу євро на 10% приносить 0,75-проц зростання ВВП з відставанням в один рік.
За словами економістів HSBC, зміцнюючись, євро сам собі шкодить. Чим вище він піднімається, тим повільніше економічне зростання. І у результаті, євро знову почне зниження.
"Ймовірно, валюти зараз вийшли в ралі завдяки зміні сприйняття фінансових умов інвесторами. Це надалі зашкодить перспективам зростання і зруйнує циклічні умови для відновлення. Пізніше ейфорія з приводу євро закінчиться", - говорить економіст лондонського відділення банку HSBC Дженет Генрі. Зараз фунт переживає схожі мінливості долі, додає Генрі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас