НБУ скасував рефінансування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ скасував рефінансування банків

Казна та Політика
903
Національний банк України скасував рефінансування банків з метою стимулювання кредитування економіки, а також затвердив нове положення про надання банкам стабілізаційних кредитів.
Це передбачено постановою правління Нацбанку від 13 липня 2010 р. №327, зареєстрованою в Міністерстві юстиції і оприлюдненою на офіційному сайті Верховної Ради.
Згідно з документом, припиняє дію постанова правління НБУ від 4 лютого 2010 р. №47 "Про затвердження Положення про рефінансування і надання Національним банком кредитів банкам України з метою стимулювання кредитування економіки на період її виходу на докризові параметри".
Крім того, постановою №327 передбачається, що НБУ надає стабілізаційні кредити платоспроможним банкам на термін до 90 днів з можливістю продовжити термін користування кредитом ще на 90 днів. Загальний термін користування стабкредитом не може перевищувати 360 днів, а в разі реальної загрози стабільності роботи банку - 450 днів.
Розмір процентної ставки по стабкредитам визначається в річних відсотках на рівні облікової ставки НБУ плюс 2 п.п., ставка є плаваючою.
"Заборгованість банків по стабілізаційних кредитах, наданим Нацбанком для підтримки ліквідності в разі реальної загрози стабільності роботи банків, підлягає поверненню, згідно з умовами кредитних угод. Продовження терміну користування такими кредитами здійснюється на підставі клопотання банку", - йдеться в постанові НБУ.
НБУ видає стабкредити під основне і додаткове забезпечення. Основне забезпечення - державні облігації всіх випусків, боргові цінні папери, емітовані НБУ, облігації Державної іпотечної установи, розміщення яких здійснюється під гарантію Кабінету Міністрів, гарантії уряду і кошти в іноземній валюті. Коректуючий коефіцієнт по основному забезпеченню - 0,9%.
До додаткового забезпечення належать майнові права на майбутні надходження коштів на кореспондентський рахунок банку, відкритий в НБУ.
Постанова набирає чинності з дня її офіційної публікації.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас