Бюджет потрібно буде підправити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет потрібно буде підправити

Казна та Політика
886
Від пенсіонерів і непрацездатних для отримання субсидії тепер вимагатимуть лише два документи. Іншим доведеться прикласти довідку про доходи.
Кількість родин, які зможуть претендувати на отримання житлової субсидії, восени може збільшитись в 1,4 рази - до 1,5 млн. За офіційними прогнозами, кількість одержувачів компенсацій складе 1,039 млн.
Підвищивши ціну на побутовий газ і, як наслідок, на житлово-комунальні послуги, уряд вирішив спростити процедуру отримання субсидії. "Якщо раніше для її отримання потрібно було зібрати вісім різних документів, то сьогодні Кабмін вирішив зменшити кількість документів для пенсіонерів і непрацездатних осіб до двох - декларації і заяви на отримання субсидії. Для інших категорій населення ще потрібна буде довідка про доходи", - пояснив на засіданні Кабміну заступник міністра праці і соцполітики Костянтин Ващенко.
Раніше уряд своєю постановою знизив поріг (частка витрат на оплату жилткомпослуг загалом в місячному доході сім'ї), що дозволяє отримати субсидію. "Якщо раніше вона становила 20% доходу для працюючих громадян, то тепер - 15% доходу. Для пенсіонерів поріг знижено із 15% до 10%", - повідомив пан Ващенко. Обмеження з нормативів житлової площі залишаються незмінними: отримати субсидію не зможуть особи, що володіють більше 21 кв. м житлоплощі, або сім'ї, що займають більше 31,5 кв.м. В червні розмір субсидії для компенсації витрат на комунальні послуги для однієї родини збільшився на 8,2%, до 60,8 грн. При цьому темпи отримання державних дотацій в кінці першого півріччя сповільнилися. За даними Держкомстату, в червні субсидії отримали 1,3% родин - на 0,6% менше, ніж рік тому.
"Навіть при зниженні порогу до 10-15% малозабезпечені за комунальні послуги все одно платитимуть більше", - зазначив глава Всеукраїнської асоціації інвесторів Сергій Бульбас. Він сумнівається в тому, що держава зможе профінансувати свою ініціативу. "Тарифи на газ для населення будуть підвищені на 50% вже з серпня. У держбюджеті грошей на субсидування спочатку не було закладено, і Кабміну доведеться на початку осені проводити термінове корегування основного фінансового документа", - прогнозує пан Бульбас.
На думку експерта, кількість громадян, які потребують державних дотацій, істотно перевищує заявлені Кабміном показники. "Півтора мільйони сімей - це лише третина від загальної кількості малозабезпечених", - підрахував експерт. На думку екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, розширення доступу до субсидій необхідне для часткового пом'якшення удару по населенню. "Збільшення ціни на газ змусить людей звернутися за субсидіями. А розширення доступу до державних дотацій - це спосіб пом'якшити незадоволеність людей", - резюмував пан Кучеренко.
Крім підвищення тарифів на газ, тепло і гарячу воду, уряд чекає повної відмови частини споживачів від оплати дорогих послуг. Якщо субсидії повинні стати чимось на зразок пряника, то пеня за невчасну оплату рахунків стане батогом для злісних неплатників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас