"Ъ": Почались аукціони із продажу електроенергії на внутрішній ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Почались аукціони із продажу електроенергії на внутрішній ринок

Енергетика
362
Держпідприємство "Енергоринок" провело перший в історії України тестовий аукціон в рамках урядової програми із переходу до практики двосторонніх договорів. Загальна вартість реалізованих під час аукціону 576,1 тис. МВт•ч електроенергії зросла на 24,2%: з початкових 139,1 млн грн. до 172,7 млн грн. Стартова ціна з кылькох лотів зросла більш ніж на 50 кроків, а максимальне зростання з одного з лотів склало 73 кроки. Після цього аукціонний комітет, з відома учасників, прийняв рішення встановити максимальну кількість кроків - 50, а торги починати з 20-го кроку, аби не затягувати проведення торгів.
До продажу пропонувалася електроенергія, вироблена НАЕК "Енергоатом" і п'ятьма енергогенеруючими компаніями. Вона реалізовувалась відповідно до рівного графіка за пропорційним принципом - тобто покупець 1 кВт•ч атомною повинен був купити 1 кВт•ч теплової електроенергії. Це робиться для того, щоб продати дорожчу теплову енергію, собівартість виробництва якої в три рази вища, ніж атомної.
За словами заступника директора "Енергоринку" Володимира Євдокімова, на минулому аукціоні через обмеження кількості кроків не був досягнутий максимум ціни. За даними "Донбасенерго", він міг скласти 60-70% від початкової вартості. "Аукціон показав, що спотовий ринок електроенергії може функціонувати. А отже, розроблена Кабміном модель реформування може бути реалізована вже найближчим часом", - говорить генеральний директор ВАТ "Донбасенерго" Сергій Іванов.
План радикальної реформи українського оптового ринку електроенергії Кабмін затвердив ще в 2007 році. Він передбачає повну лібералізацію ринку електроенергетики до 2014 року. У 2011 році планується почати біржову торгівлю. Джерело в Мінпаленерго підтвердило, що біржа почне працювати до кінця 2011 року. "Приблизно 60-70% електроенергії продаватиметься по довгострокових договорах і ще приблизно третина - на спотовому ринку", - стверджує співрозмовник.
В прес-службі "Західенерго" заявили, що лібералізація ринку призведе до поліпшення фінансових показників генеруючих компаній і обленерго. "Приведення цін до ринкового рівня дозволить збільшити нинішні доходи енергетичних компаній на 50-60%", - упевнені в компанії. На думку аналітика ДІК Dragon Capital Дениса Сакви, після завершення реформи ринку держава зможе приватизовувати енергокомпанії за вищою ціною.
"Реформа збільшить капіталізацію генерацій на 50-70% відповідно до підвищення рівня доходів генерацій, як це сталося в Росії", - зазначає начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн. А член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима стверджує, що в країнах Східної Європи після реформи ринку електроенергії вартість активів зросла в два-три рази.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас