"Ъ": НБУ зробив вигідну інвестицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НБУ зробив вигідну інвестицію

Казна та Політика
1314
Джерело в НБУ повідомило, що директором-распорядником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 20 липня був призначений звільнений з посади заступника голови НБУ з банківського нагляду Василь Пасічник. "Директор фонду Валерій Огієнко перейшов на наукову роботу", - уточнило джерело.
Василь Пасічник підтвердив призначення, але відмовився коментувати плани на новій посаді, оскільки доки перебуває у відпустці: "Коли приступлю до обов'язків, тоді і зможу щось розповісти. Ми домовилися доки нічого не коментувати". Телефон Валерія Огієнка (очолював фонд з 1999 року) був відключений. Як повідомлялося, після того, як пан Пасічник 15 липня залишив свою посаду в НБУ, її обійняв менеджер донецького управління НБУ В'ячеслав Соркін.
Постійним учасником ФГВФО на 1 липня був 171 банк, тимчасовими - чотири установи. Розташовуючи 2,87 млрд грн., фонд повертає гарантовану суму вкладу (до 150 тис. грн.) клієнтам 14 банків. Кадрову ротацію у фонді експерти пов'язують із запланованою передачею йому частини функцій Нацбанку з нагляду за проблемними банками. "Це хороше призначення напередодні реформування фонду", - зазначив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков. За розробленим НБУ законопроектом, однією з головних функцій ФГВФО має стати "виведення банків з ринку". Після здійснення перевірок банків фонд зможе просити НБУ визнавати установи неплатоспроможними і отримувати їх в управління. Фонд замість НБУ вводитиме до кредитних установ тимчасових адміністраторів і ліквідовуватиме банки. Також ФГВФО зможе створювати "перехідні банки", до яких переводитиме активи і пасиви проблемних установ для майбутнього перепродажу банків. За словами Віктора Новікова, до цього законопроекту, вже схваленого МВФ, зараз вносить правки адміністрація президента, і у вересні він буде внесений до Верховної Ради.
Член правління Промінвестбанку Владислав Кравець вважає, що досвід Василя Пасічника особливо потрібний у фонді, що отримав нові повноваження. "Це найвдаліше кадрове рішення за останній час", - заявив він. У 2009 році пан Пасічник очолював адміністративну раду ФГВФО. При цьому пан Кравець чекає переходу до фонду людей, з якими Василь Пасічник працював в юридичному департаменті НБУ і дирекції з банківського нагляду. "Пасічнику необхідно буде проводити реформи, а це завжди легко робити із знайомими і довіреними людьми", - пояснив банкір.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас