Український ринок акцій в понеділок закрився помірним зниженням при низькій торгівельній активності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в понеділок закрився помірним зниженням при низькій торгівельній активності

Фондовий ринок
105
Український ринок акцій в понеділок продемонстрував відсутність єдиного тренду при низькому торговому обороті, в результаті велику частину торгів показував різноспрямовану динаміку. За підсумками торгів індекси зафіксувалися в "червоній зоні": індекс "Української біржі" впав на 0,65% - до 1933,68 пункту, індекс ПФТС - на 0,86%, до 783,23 пункту.
"Торгівля велася мляво, інвестори дуже обережно підходять до питання інвестування, оскільки зберігаються побоювання відносного падіння бірж. В той же час світові фондові майданчики все ще не втрачають надію, що сильна квартальна звітність "витягне" ринки. Це, у свою чергу, поки утримує українських гравців від розпродажів", – сказав агентству "Інтерфакс-Україна" керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин.
При цьому, за його словами, внутрішніх індикаторів у ринку небагато: основними з них виступають виробничі показники підприємств і статистичні дані.
Як повідомив А.Шевчишин, "подією" понеділка, що найбільш виділяється, стала операція "товстого пальця" (технічна помилка при введенні даних - ІФ) на ринку котирувань ПФТС по акціях "Мотор Січі", яка привела до падіння їх вартості на 99,09% і "продавила" індекс ПФТС вниз на 15,45%. Проте незабаром послідувала корекція індексу до колишніх рівнів.
За словами аналітика, в цілому українські гравці орієнтувалися на динаміку західноєвропейських майданчиків і стежили за ф'ючерсами США.
При цьому, додав А.Шевчишин, п'ятничний обвал ринку США формував технічний відскік в понеділок, чим скористалися нечисленні покупці, проте утримати ринок їм не удалося.
Внутрішній новинний фон в понеділок був нейтральним, за винятком декількох корпоративних новин, які трохи вплинули на котирування українських емітентів.
Як повідомив менеджер по торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "БГ Капітал" Дмитро Грубе, у вівторок відбудуться збори акціонерів "Стирол", у зв'язку з чим торги по цьому паперу були припинені о 15:00 за кч. Цього дня по акціях компанії було укладено 12 угод, а котирування підприємства впали на 0,4%.
За словами менеджера, незважаючи на те, що фінансова звітність американської нафтосервісної компанії Halliburton, що вийшла в понеділок, виявилася кращою від чекань, вона залишилася непоміченою ринком.
Як відзначив Д.Грубе, у вівторок не очікується важливої корпоративної звітності, здатної істотно вплинути на ринковий тренд.
За його словами, в другій половині торгівельної сесії будуть оприлюднені фінансові результати корпорації IBM, проте маловірогідно, що вони зроблять вплив на ринок.
В той же час, як повідомив експерт, основним ризиком для ринків у вівторок може виступити публікація статистики по ринку нерухомості в США, що демонструє тенденцію до зниження останні декілька місяців. На думку Д.Грубе, якщо дані виявляться гіршими від прогнозованих, український ринок акцій, швидше за все, чекатиме незначна корекція.
За прогнозами А.Шевчишина, у вівторок, ймовірно, провідні українські біржі знов закриються зниженням. При цьому активність торгів так і залишиться на низькому рівні.
На УБ в понеділок обсяг торгів акціями був близький до рекордного мінімуму, опустившись до 27,8 млн грн. На терміновому ринку операції не укладались.
Серед корпоративних новин біржовими гравцями була відіграна новина про можливе збільшення на 20% статутного капіталу "Запоріжсталі", що привело до продажів акцій компанії і падіння їх вартості на 4,08%.
Крім того, надала підтримку котируванням акцій Крюковського вагонобудівного заводу (+0,56%) новина про збільшення в першому півріччі виробництва вантажних вагонів у п'ять разів - до 4329 од., що склало 72,15% від річного виробничого плану.
За словами А.Шевчишина, це також стало позитивом для акцій Стахановського вагонобудівного заводу (+2,22%), проте по низьколіквідному Маріупольському заводу тяжмашу (-1,67%) переважали продажі.
Лідером по торговому обороту на УБ знов стали акції "Укрнафти" (-0,36%).
Незважаючи оприлюднення даних Держкомстатом про зростання доходів операторів зв'язку в першому півріччі на 3,4%, подешевшали акції "Укртелекому" (-1,95%).
Найбільш слабку динаміку на ринку продемонстрували акції гірничо-металургійного сектора, причому подешевшали всі його представники.
Лідерами падіння стали акції Харцизького трубного заводу (-2,36%) і Північного ГЗК (-2,3%). Просіли також котирування Авдіївського меткомбінату - на 1,48%, Ясиновського коксохіму – на 1,25%, Алчевського меткомбінату – на 1,09%.
За результатами торгів не стрималися в "плюсі" акції банків, за винятком банку "Форум", який закрився на п'ятничних котируваннях.
В той же час скоректувалися вгору акції Сумського НВО ім. Фрунзе (+4,46%), які падали чотири попередні торгівельні тижні.
На ПФТС загальний обсяг торгів цінними паперами склав 115,7 млн грн., у тому числі з акціями були укладені угоди на суму 17,7 млн грн.
Офіційний курс на 19 липня - 7,8998 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас