Гриценко розкритикував рішення керівництва країни зменшити бюджет Міноборони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гриценко розкритикував рішення керівництва країни зменшити бюджет Міноборони

Казна та Політика
310
Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко піддав жорсткій критиці діяльність Президента України - Верховного головнокомандуючого Збройними силами України Віктора Януковича у сфері національної безпеки і оборони. Про це говориться в заяві А.Гриценка.
"Янукович все ж підписав закон про зміни до бюджету-2010. Це означає, що і без того мізерний бюджет армії зменшено на 2,135 млрд. гривень", - констатував депутат. На його думку, "це означає, що військових в черговий раз обдурили". "І зробив це ні хто інший, а їх Верховний головнокомандуючий. Я переконаний, що рішенням про скорочення оборонного бюджету, одним розчерком пера Янукович серйозно підірвав довіру до себе серед військових", - підкреслив А.Гриценко.
Він нагадав, що на початку червня В.Янукович видав свій перший указ із військових питань, яким доручив з 1 липня організувати безкоштовне харчування всіх військовослужбовців контрактної служби, забезпечити повну компенсацію бесквартирним військовим витрат на оренду житла, до кінця року побудувати для армії 2000 нових квартир, з 1 жовтня підвищити посадові оклади всім офіцерам. "Указ доведений до офіцерського складу", - зазначив народний депутат.
Також, зазначив А.Гриценко, 4 липня в Севастополі В.Януковіч оголосив своє рішення в два рази збільшити грошове забезпечення офіцерам Військово-морських сил ВСУ і військовим льотчикам.
"Тиждень тому Янукович проводить екстрене засідання РНБО, де ситуація в армії ним оцінювалась як надзвичайна, критична, недопустима, і ставилось завдання із кардинального збільшення військового бюджету. Указ із цього приводу ще не виданий, але завдяки ЗМІ інформація до армії дійшла. І останнє - про це вже забули - хтось в своїй офіційній передвиборчій програмі обіцяв "контрактна армія з 2011 року"...", - зазначив А.Гриценко.
Він заявив: "Указ Януковича не виконаний - над ним все ще міркують в уряді і готують проекти рішень Кабміну, на яких доки стоїть однакова віза Мінфіну, - "коштів немає". А після підписаного секвестру Януковичем - і не буде".
Тому депутат констатує, що "з 1 липня ніхто контрактників безкоштовно не годує, як обіцяли, і коли почнуть - невідомо; витрати на оренду житла ніхто не компенсує, і коли Кабмін прийме відповідну постанову - невідомо". "З обіцяними 2000 квартир складніше: якщо в нинішньому бюджеті передбачалося 56 млн. грн., так після секвестру в загальному фонді на "житло військовим" залишилося - нуль гривень нуль копійок. З підвищенням на 55% посадових окладів офіцерам - ще складніше, тому що доведеться збільшувати бюджет не лише Міноборони, але і Пенсійного фонду (закон вимагає перерахування пенсій)", - вважає А.Гриценко.
За його даними, загальна потреба в додаткових бюджетних коштах на реалізацію обіцяного для Міноборони і Збройних сил В.Януковичем в 2010 році оцінюється в 9-10 млрд. грн.
"І ось за таких умов рішенням Януковича бюджет не збільшений, а зменшений - на 2,135 млрд. гривень! А крім того - не всі про це знають: своїм указом від 3 червня В.Янукович вилучив із Державної програми розвитку Збройних сил України на період до 2011 року вимогу "забезпечити щорічне фінансування армії не менше 2% ВВП". Виходить, однією рукою Верховний головнокомандуючий підписує рішення про розвиток армії, іншою - про її руйнування?!", - запитує А.Гриценко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас