Хабарі в судах: Суддям почнуть підвищувати зарплату з 1 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хабарі в судах: Суддям почнуть підвищувати зарплату з 1 січня

Казна та Політика
3477
Офіційна зарплата українських суддів, яку американські юристи вважають низькою і такою, що не дозволяє бути неупередженими, почне суттєво зростати з нового року. На думку експертів, підвищення зарплат не зможе викоріти корупцію у судах
Нагадаємо, 7 липня 2010, після тривалих дискусій і торгів, Верховна Рада прийняла в цілому закон України "Про судоустрій і статус суддів". Зокрема, передбачається введення системи вищих спеціалізованих судів по всіх галузях юрисдикції. Передбачається ліквідація військових судів та різке обмеження компетенції Верховного суду України, контроль над яким приписують Блоку Тимошенко.
Правосуддя на 2656 грн
Крім того, закон передбачає збільшення соціальних благ для служителів Феміди. "Вперше, як цього вимагають європейські стандарти, розмір заробітної плати суддів гарантується Законом", - зазначає Валентин Гвоздій, керуючий партнер ЮК "Гвоздій та Оберкович". До прийняття Закону "Про судоустрій і статус суддів" такі питання вирішувалися підзаконними актами, зокрема постановою Кабінету міністрів України № 865 від 03.09.2005 р. "Про оплату праці та щомісячне грошове утримання суддів", яке діє і сьогодні. Посадовий оклад, відповідно до постанови № 865, наприклад судді місцевого суду становить 8 мінімальних заробітних плат.
Дослідники американської Асоціації юристів, вивчаючи українську юридичну систему близько 5 років тому, відзначили дуже низький рівень зарплати суддів в Україні. На їхню думку, саме низька заробітна плата суддів призводить до корупції в органах судової влади. Особливій критиці було піддано пункт 4.1 постанови, який фактично урізав оклад суддів, оскільки передбачав, що розміри посадових окладів "встановлюються виходячи з розміру мінімальної заробітної плати 332 грн. І надалі при підвищенні мінімальної заробітної плати їх перерахунок не провадиться". Таким чином, на сьогоднішній день оклад судді місцевого суду без премій і доплат становить 2656 грн.
Бонусів не буде
"Відповідно до положень нового Закону, суддівська винагорода складається з посадового окладу, доплат за вислугу років, перебування на адміністративній посаді в суді, науковий ступінь, і роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці", - говорить Гвоздій. Таким чином, анулюються суддівські премії. "Це позитивний момент, - пояснив кореспондентові focus.ua суддя, що побажав залишитися неназваним. - Оскільки неможливо визначити якість роботи судді. Єдиний аргумент, який визначає рівень премії - це ступінь відносин з вищим керівництвом. Хороші відносини - є премія, погані - премії немає" .
6 замість 15
Згідно із законом, прийнятим у другому читанні, посадовий оклад судді місцевого суду встановлюється у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, визначених законом, і вводиться поетапно: з 1 січня 2011 - 6 мінімальних заробітних плат (близько 5,5 тис. грн.) ; з 1 січня 2012 - 8; з 1 січня 2013 - 10, з 1 січня 2014 - 12; з 1 січня 2015 - 15 (около13 тис. грн. при нинішній мінімальній зарплаті). Посадові оклади інших суддів встановлюються пропорційно посадового окладу судді місцевого суду з коефіцієнтом: судді апеляційного суду - 1,1; судді вищого спеціалізованого суду - 1,2; судді Верховного Суду України, судді Конституційного Суду України - 1,3.
Але й тут було не все так гладко. Законопроект у першому читанні відрізнявся від того, який депутати розглядали в другому. У першому варіанті законопроекту було обумовлено, що зарплата суддям підвищується до 15 мінімальних зарплат. Але в другому читанні до документу внесли поправку, яка передбачає поступовий перехід. Мабуть, депутати побоялись громадського обурення, встановивши зарплату для судді майже в 13 тис. грн. (Нинішній рівень мінімальної зарплати - 888 грн. - ред.)
Адже в Україні середня зарплата не така вже велика. Навіть найвища середня зарплата в Україні, зафіксована в Енергодарі за резульатами рейтингу "Фокуса" "Кращі міста для життя в Україні" (4406 грн.) Була б в 3 рази нижчою, ніж зарплата судді місцевого суду. Що вже говорити про найнижчу зарплату по Україні в Трускавці, яка становить 1159 грн.
Корупція залишиться
На думку експертів, опитаних focus.ua, поетапне підвищення базової ставки зарплатної суддям до рівня 13-18 тис грн. навряд чи знизить рівень корупції в судах.
"Справа не в тому, що у суддів маленька зарплата. Вони беруть хабарі не тому, що зарплата маленька, а тому, що в цілому вся система гнила. І якщо суддя не буде брати хабар, то завтра його звідти просто приберуть. І від того, що підніметься заробітна плата, в принципі нічого не зміниться. Потрібно змінювати менталітет ", - пояснив аудитор ТОВ "Аудиторська компанія "П. С. П. Аудит" Наталя Салова.
Згоден із нею і Віктор Скопінцев, адвокат міжнародної фірми Шонхерр: "Для подолання корупції одного лише підвищення розміру заробітної плати суддів буде не достатньо. Боротьбу з корупцією необхідно також вести такими методами, як посилення санкцій, утвердження принципу рівності закону і підвищення моральності. На мою думку, неможливо побороти корупцію на якомусь одному рівні, це явище треба викорінювати в усьому суспільстві одночасно ".
Ольга Дідух
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас