НБУ почав "зачистку" банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ почав "зачистку" банків

Казна та Політика
1861
Українська банківська система сполохалася на фоні перегляду регулятором розміру мінімального капіталу банків (постанова НБУ №273 від 9.06.2010 р.). В зв’язку зі знеціненням євро, що спостерігається останнім часом, Нацбанк вирішив відмовитися від валютної прив'язки при встановленні нормативу статутного фонду фінустанов і підвищив його мінімальний обсяг з 10 млн. євро до 120 млн. грн. Не обійшлося без ультиматуму - збільшити капітал потрібно до 1 січня 2012 року, інакше НБУ відкличе ліцензії в "непокірних" і збанкрутить.
Згідно з офіційними даними НБУ, за підсумками першого кварталу 2010 року розмір власного капіталу був менший від необхідних 120 млн. грн. в 74 банків. Це, в основному, кептивні банки, які не працюють активно з населенням, обсяг залучення депозитів досить малий. Хоча, і серед них є винятки.
Рішення регулятора можна трактувати як прагнення убезпечити фінансовий ринок від пікових ситуацій, що мали місце в розпал кризи. У постанові відзначається, що банки, які на момент набрання чинності постанови НБУ не мають достатнього розміру капіталу, позбавляються права залучати депозити від населення. Раніше оформлені вклади можуть обслуговуватися.
Всьому провиною економічна ситуація. Заяви влади, що рецесія покидає Україну, означають не що інше, як завершення кризи. Щоправда, формальне - створені нею проблеми продовжують докучати нашій економіці, в т.ч. фінансовому ринку. Незважаючи на всі зусилля банківського сектора, частка проблемних кредитів зростає щомісячно, і вже досягла 14%, що еквівалентно 98 млрд. грн. Цифра вражає, якщо врахувати, що загальний обсяг капіталів українських банків у 1 кварталі склав лише 126 млдр. грн. Саме на тлі ненадійності фінансової складової економіки і постало питання нарощення УФ банками.
Але в умовах, коли мода на банки минула, мінімальний статутний фонд в 120 млн. грн. виглядає надмірним. Фактично на сьогодні ні українські, ні зарубіжні власники не готові вкладати в свої фінустанови такі гроші, усвідомлюючи, що велика їх частина піде на списання збитків по проблемних кредитах. Іншими словами, банківський сектор гостро потребує докапіталізації, але не поспішає це реалізовувати.
Саме тому рішення НБУ про підвищення мінімального порогу капіталу банків є не що інше, як "зачистка" ринку. Нацбанк власників дрібних фінустанов попередив: не внесете гроші в капітал, закрию як малопридатних.
Не виключено, що після дрібних банків НБУ займеться великими. Саме у них серйозні проблеми з кредитними портфелями. Поки що регулятор обмежився листом (№47-412/5033-12004), в якому "нагадав" про необхідність погашення боргів з рефінансування за 2008-2009 роки, сума яких складає понад 80 млрд. грн., і "порадив" сумлінно оцінювати ризики, натякаючи, що часи "добрих дядь" минули. Можливо, якщо банки без належної уваги поставляться до "рекомендацій" НБУ, то з’явиться постанова, яка носитиме жорсткіший характер.
Безумовно, нинішня ситуація в банківському секторі - суперліквідність - вимагає вжиття особливих заходів. За всю історію існування банківського ринку України на коррахунках не було таких великих обсягів залишків. При цьому кредитування фактично не працює, а залучення депозитів від населення процвітає. Негативні наслідки того, що відбувається, можуть дати про себе знати вже восени у вигляді другої хвилі кризи, яка обрушиться на українську економіку, яка не встигла відновитися.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас