"Ъ": Уряд залишається у боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд залишається у боргу

Казна та Політика
565
Зустріч Миколи Азарова з представниками бізнесу, що відбулась у готелі "Інтерконтиненталь", була організована Американською торгівельною палатою (АТП) і "Європейською бізнес асоціацією", тому більшість учасників заходу становили представники європейських і американських компаній, які працюють на українському ринку.
"Всі знайомі обличчя, зі всіма ми бачимося не вперше", - заявив Азаров, увійшовши до зали. Проте прем'єр вирішив розпочати виступ з розповіді, яку його співрозмовники, поза сумнівом, вже чули на попередніх зустрічах, - він описав плачевну ситуацію в українській економіці, що залишилася після відходу уряду Юлії Тимошенко.
За словами Миколи Азарова, прибічники екс-прем’єра і сьогодні намагаються заважати роботі нового уряду, зокрема, критикуючи і "завалюючи поправками" проект Податкового кодексу. "Все позитивне в цьому документі виявилося поза увагою наших критиків. Зате вони побачили, що Податковий кодекс стає податковим гестапо. Та ви не бачили податкового законодавства в США!" - емоційно звернувся до відсутніх в залі опозиціонерів глава уряду. З 5300 поправок, запропонованих депутатами Верховної ради, прем'єр пообіцяв врахувати лише 300.
Втім, пізніше Азаров відзначив, що Податковий кодекс справді містить нові механізми притягнення підприємців до відповідальності. "У країні, де величезна частина економіки працює в тіні, де поширена виплата зарплати в конвертах і практично легально працюють конвертаційні центри, де продаються і купуються держчиновники, було б верхом наївності розраховувати, що ми приймемо суперліберальний кодекс", - пояснив він.
Бізнесмени традиційно цікавилися, коли почнеться відшкодування простроченої заборгованості з повернення ПДВ. Коментуючи це питання, прем'єр-міністр визнав, що його уряд нарощує борг. "Але у нас заборгованість з ПДВ зростає вже не такими темпами, як у попередників", - підкреслив він, нагадавши, що в серпні Кабмін планує вийти на ринок з пропозицією п'ятирічних ПДВ-облігацій.
Наймасштабніша реформа в цьому секторі запланована на 2011 рік. "Наше завдання - з 1 січня перейти до відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. Але ми поки не віднайшли способу, як це зробити, як відсікти 'метеликів' - заявки на відшкодування липового ПДВ. Тобто завдання ми поставили, а як виконати його - ще не знаємо", - констатував Азаров.
Раніше глава уряду неодноразово заявляв, що криза, що почалася в 2008 році, ще не завершилася, і прогнозував, що наступного року країна зіткнеться з новими її проявами. Вчора він повторив свій прогноз і додав, що чекає особливих проблем у будівельному секторі. "Цього року у нас немає жодного нового будівельного майданчика, жоден проект не погоджений. Якщо не вжити заходів, ми отримаємо провал наступного року", - сказав він, вочевидь, маючи на увазі будівництво житлових багатоквартирних будинків. Для вирішення цієї проблеми уряд розглядає можливість фінансування добудови близько 700 будинків з високим ступенем готовності. Деталі даної ініціативи прем'єр не повідомив.
Представники бізнесу, які виступали на зустрічі, оцінювали ініціативи нового уряду, а також його роботу виключно позитивно. "Американська торгівельна палата задоволена рівнем співпраці з ключовими особами уряду після того, як ви його очолили", - заявив, зокрема, президент АТП Хорхе Зуковськи.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас