Росія відмовилася повертати на ринок молдавське вино — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія відмовилася повертати на ринок молдавське вино

Казна та Політика
327
Росія вирішила припинити консультації з Молдовою з питання про постачання молдавського вина на російський ринок, заявив керівник Роспотребнадзору, головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко.
В Роспотребнадзору останнім часом з'явилися серйозні претензії до якості молдавського вина. В понеділок в Москві почалися російсько-молдавські консультації на рівні експертів з питання про постачання виноробної продукції.
Оніщенко заявив, що приводом для призупинення консультацій стала заява на прес-конференції в Кишиневі міністра сільського господарства і харчової промисловості Молдови Валерія Косарчука про те, що в молдавському вині шкідливих речовин немає.
"Він все заперечував і стверджував, що все добре. Нічого, окрім подиву, його заява викликати не може. Нерозуміння цього демаршу змушує нас зробити перерву в консультаціях на невизначений час", - сказав Оніщенко.
Як відзначає "Інтерфакс", раніше Росія наполягла на тому, щоб міністр сільського господарства і харчової промисловості Молдови Валерій Косарчук був вилучений зі списку експертів для участі в консультаціях щодо вина.
Російська санітарна служба за останні 10 днів забракувала понад 220 тисяч літрів бутильованого вина і понад 23 тисячі декалітрів виноматеріалів з Молдови.
У відповідь на заяву молдавської влади про те, що в забороні на партії вина є політичну підґрунтя, Оніщенко сказав: "Оцінити їхню реакцію можна як неадекватну. Можна закликати їх до того, щоб вони припинили принизливу істерику, не везли в Росію помиї, а займалися ділом. Ніхто їх забороняти не буде".
"Ми сьогодні, по-перше, підтверджуємо, що позиція РФ буде жорсткою: в разі виявлення неякісних партій вина ніяких компромісів не буде. Навіть не віддаватимемо це вино на фарбування російських заборів", - сказав глава Роспотребнадзору.
Раніше Роспотребнадзор ввів особливий контроль якості молдавського вина. "Зараз діє особливий режим. Молдова - єдиний зовнішній постачальник, кожна партія вин якого досліджується на якість", - сказав Оніщенко.
В 2006 році Росія ввела заборону на ввезення виноробної продукції з Молдови з міркувань безпеки і якості. З літа 2007 року продукція більше 40 молдавських виноробних підприємств пройшла санітарно-епідеміологічну експертизу для відновлення постачань у Росію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас