"Ъ": Зниження виручки СКМ відображає загальне падіння економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зниження виручки СКМ відображає загальне падіння економіки

Казна та Політика
814
Найбільша українська приватна група СКМ, що належить Ринату Ахметову, в 2009 році значно погіршила фінансові результати. Її виручка скоротилася майже удвічі, а прибуток до оподаткування - більш ніж в 10 разів. Фінпоказники СКМ, враховуючи масштаби її бізнесу, відображають загальне падіння економіки країни, говорять експерти. А враховуючи поліпшення стану експортно-орієнтованих компаній в I півріччі, за підсумками року вони прогнозують зростання показників СКМ.
Торік велика частина фінпоказників групи СКМ знизилася: валовий дохід - в 1,96 разу, до $8,15 млрд, прибуток до оподаткування - в 10,6 разу, до $283 млн, чистий прибуток - в 24,4 разу, до 97 млн. Але при цьому групі вдалося збільшити активи на $464 млн, до $18,54 млрд. Дані аудированої консолідованої фінзвітності за МСФЗ включають фінансові результати всіх підприємств групи СКМ.
Гендиректор СКМ Олег Попов говорить, що в 2009 році такі показники, як виручка і прибуток, відійшли для компанії на другий план. СКМ зосередилася на збереженні ринкових позицій, забезпеченні фінансової стійкості, підвищенні ефективності і обслуговуванні фінансових зобов'язань. Наскільки удалося їх поліпшити, в СКМ не повідомили. А показників ефективності роботи група не наводить. "У 2010 році наш фокус залишиться незмінним", - уточнив Попов.
Основними причинами падіння консолідованих фінпоказників СКМ є низькі результати "Метінвесту" і ДТЕК, вважає глава аналітичного відділу Eavex Capital Володимир Дінул. Він відзначає, що в 2009 році виручка "Метінвесту" склала $6,03 млрд (73,9% консолідованого доходу СКМ), а ДТЕК - $1,9 млрд (23,3%). "У 2009 році ціни на продукцію гірничо-металургійного комплексу впали в середньому на 50%. Логічно передбачити, що доходи 'Метінвесту' зменшилися в межах цього скорочення", - говорить пан Дінул.
Незважаючи на значне зниження фінпоказників, по рівню доходу група залишається лідером серед приватних компаній, відзначає партнер Deloitte Андрій Булах. "За нашими оцінками, найбільшою українською компанією за розміром валового доходу за 2009 рік є НАК 'Нафтогаз України'. Друге місце - за СКМ, третє, - за 'Енергоринком'", - підрахував начальник аналітичного департаменту BG Capital Володимир Нестеренко. За оцінками Deloitte, металургійний напрям СКМ - компанія "Метінвест" - в 2009 році стала третьою за обсягом доходів серед компаній Центральної і Східної Європи, поступившись польській PKN Orlen і угорській MOL. А за розмірами прибутку "Метінвест" лідирує серед промислових компаній регіону.
Результати групи можна вважати показником загальних тенденцій в економіці країни, вважає директор аналітичного департаменту Dragon Capital Андрій Бесп’ятов. Падіння реального ВВП в 2009 році, за даними Держкомстату, склало 15%. "Зниження доходів компаній виробничого сектора - 33%, нерухомості - 22%, енергетики - 17%", - відзначає Андрій Булах.
В 2010 році Dragon Capital прогнозує зростання операційно-фінансових показників галузей, в яких представлена СКМ. "Перше півріччя було сильним для експортно-орієнтованих компаній. Частка 'Метінвесту' в загальних доходах СКМ є домінуючою, а експорт становить значну частину продажів", - сказав Бесп’ятов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас