"Ъ": Василь Онопенко просить залишити все на місцях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Василь Онопенко просить залишити все на місцях

Казна та Політика
457
Голова Верховного суду (ВСУ) Василь Онопенко вчора звернувся до президента Віктора Януковича з проханням ветувати закон "Про судоустрій". В адміністрації президента (АП) доки не готові коментувати ініціативу голови ВСУ. Тим часом неофіційно джерела в АП стверджують, що вірогідність ветування закону дорівнює нулю.
Вчора прес-служба ВСУ оприлюднила лист голови Верховного суду Василя Онопенка на ім'я президента з проханням ветувати закон "Про судоустрій", прийнятий парламентом 7 липня. У ньому Онопенко представив детальне, більш ніж на десяти сторінках, обґрунтування свого прохання. "Закон є істотним кроком назад в затвердженні України як демократичної і правової держави, що неминуче негативно позначиться на іміджі нашої держави в очах міжнародного співтовариства", - підсумував глава ВСУ своє звернення.
Як відомо, закон "Про судоустрій" істотно звужує повноваження Верховного суду. З відання ВСУ виводиться касаційне виробництво, а його головною функцією стає узагальнення судової практики в системі вищих спеціалізованих судів. Одночасно законом розширюються повноваження Вищої ради юстиції, у тому числі дисциплінарні.
Голова Верховного суду не єдиний, хто виступає проти проведення ініційованої президентом судової реформи. Найближчим часом на ім’я глави держави може надійти ще декілька звернень з цього питання. Зокрема, про підготовку такого документа Ъ повідомив народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань судоустрою Юрій Кармазін ("Наша Україна - Народна самооборона"): "Переконаний, якби президенту популярно, на пальцях роз'яснили особливості цього закону, він би відмовився від його підписання".
Представники керівництва адміністрації президента, до яких звернувся по коментар, не готові прогнозувати, яким буде рішення президента. За їхніми словами, текст закону, затверджений парламентом, досі не передано до адміністрації. "Як тільки документ буде отриманий, в АП і Міністерстві юстиції вивчать закон після другого читання, і тільки потім президент прийме рішення про його підписання або ветування", - заявив заступник глави АП Андрій Портнов.
Інший співрозмовник, інформований про плани глави держави, запевнив, що вірогідність ветування закону дорівнює нулю: "Як це виглядатиме, якщо президент, що виступив суб'єктом законодавчої ініціативи, ветує свій же закон? Звичайно, закон про судоустрій буде підписаний".
В опозиції також не плекають ілюзій стосовно успішності звернень на ім'я президента. "Проблема в тому, що доступ до президента вибудуваний своєрідно, і інформація доходить до нього дозовано. Тому Янукович, швидше за все, підпише цей закон", - передбачив Юрій Кармазін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас