Янукович зірвав банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович зірвав банк

Казна та Політика
1849
Верховна рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України". Законопроект запропонував парламенту президент України Віктор Янукович. Цей закон забезпечує велику незалежність НБУ, подовжує термін правління його главі, а також вирішує низку інших кадрових запитань. Крім того, законом регулюється низка фінансових питань. Опозиція звинувачує владу в порушенні процедурних норм і призначенні "потрібних людей". Влада говорить про забезпечення незалежності Нацбанку.
Непотоплюваний Стельмах?
Одним з нововведень закону, яке викликало запеклі спори, стало продовження терміну повноважень глави Національного банку України з 5 до 7 років. Автори закону пояснюють такий крок просто. "Збільшити термін повноважень глави з 5 до 7 років щоб уникнути збігу з терміном повноважень Верховної ради і президента України", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Опозиція вважає, що таким чином влада залишає на посту глави НБУ "потрібну людину". "Грубе і цинічне бажання нехтувати Конституцією і законами свідчить лише про те, на що можна піти ради бажання провести на пост глави НБУ необхідну людину або зробити подарунок до дня народження", - прокоментував прийняття законопроекту "нашоукраїнець" Юрій Кармазін. На його думку, прийняття закону проходило з численними процедурними порушеннями. Більше того, раніше поданий Кармазіним законопроект тієї ж тематики ніхто взагалі не ставив на порядок дня. В цілому, упевнений депутат, влада в черговий раз поглумилася над парламентом. "Розгляд проекту про НБУ - це унікальне зґвалтування парламенту ради посади для потрібної людини", - сказав Кармазін.
Незважаючи на те, що свого часу саме лідер НУ-НС Віктор Ющенко відстоював кандидатуру Володимира Стельмаха, тепер "нунсівці" хочуть зняття Стельмаха з посади. І не дивно. Адже на їхню думку, Стельмах розплатився з новою владою за свій пост лояльністю. Так, глава "Народної самооборони" Юрій Луценко після того, як в березні стало відомо, що Янукович не звільнятиме Стельмаха, сказав, що за такий крок НБУ розплатиться додатковим "друкуванням грошей". "А це означає інфляцію, і це означає те, що кожному залізуть в кишеню", - сказав тоді Луценко. А його соратник по опозиції "бютівець" Олександр Турчинов і зовсім побачив у призначенні Стельмаха чергове свідчення змови "регіоналів" і "нашоукраїнців". "БЮТ і раніше звертав увагу на те, що однією з причин обвалу національної валюти були багатомільярдні махінації НБУ в рефінансуванні банків, у тому числі і тих банків, власники яких наближені до Януковича", - говорив Турчинов. "За все це Янукович і дякує Стельмаху збереженням його на посаді". Але самі "регіонали", навпаки, пояснюють необхідність залишити нинішнього главу НБУ на посаді тим, що він "виправився". "Стельмах виправляється. Гривня стабільна", - сказав голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін в кінці червня. А отже, і питання про зміну глави НБУ поки не є актуальним.
На користь версії про особливу прихильність "регіоналів" до Стельмаха говорить той факт, що збільшення терміну правління голови Нацбанку вигідно якраз нинішньому главі установи - його повноваження завершилися ще в грудні 2009 року. По суті, така норма марна - якщо більшість в українському парламенті буде пропрезидентською, як зараз, зняття глави Нацбанку можна буде здійснити за один день. Вочевидь, президент вирішив питання з хистким статусом Стельмаха як "в.о." глави НБУ. У обмін на це, мабуть, головний банкір країни і далі повинен буде демонструвати повну лояльність нової влади.
Проте є й інший погляд на причину продовження повноважень глави НБУ. Враховуючи нові кадрові рішення української влади, зокрема такі, як зняття Нестора Шуфрича і Володимира Семиноженка зі своїх постів, цілком імовірно, що посаду голови НБУ бережуть для "своєї людини". "Насправді, не Стельмаху адресована нова поправка. Його роль - оберігати крісло до потрібного моменту. Очікується, що главою Нацбанку з новими повноваженнями на семирічний період стане … Микола Азаров", - пише в своїй статті для "Української правди" Сергій Лещенко. Версія правдоподібна, враховуючи той факт, що закон робить НБУ самостійнішим фінансово. За словами заступника глави АП Ірини Акімової, закон вперше вводить в Україні форму відмови авансових перерахувань до державного бюджету з боку НБУ. Крім того, в законі чітко закріплені правила розподілу прибутку НБУ між резервами і державним бюджетом. "НБУ стане справді більш незалежним, ніж до цього", - сказала Акімова. А значить, в майбутньому уряд не зможе впливати на політику НБУ, а посада глави банку буде щось на кшталт прем'єр-міністра по автономності.
Незалежність як прикриття для "своїх"
Як вже говорилося, ще однією з особливостей нового закону стало збільшення незалежності Національного банку України. "Головна небезпека цього закону в тому, що Національний банк дійсно отримує надмірно велику незалежність. Я взагалі-то великий прихильник незалежності Нацбанку, але така незалежність не має бути самоціллю", - прокоментував новий законодавчий акт глава ради Асоціації українських банків, депутат-"нашоукраїнець" Станіслав Аржевітін. Незалежність НБУ, окрім фінансової самостійності, полягає і в тому, що закон захищає раду НБУ від політичного і бізнес-впливу. Членами ради не зможуть бути депутати рад будь-якого рівня, керівники держструктур і органів державної влади (якщо з дня звільнення не минув рік), керівники і члени керівних органів політпартій, правлінь підприємств і банків. Члени ради не зможуть прямо чи опосередковано володіти акціями банку. Здавалося б, зміни більш ніж серйозні і навіть позитивні. Але ложку дьогтю в діжку меду додає маленька, але дуже важлива обмовка - такі вимоги будуть застосовні лише до тих членів ради НБУ, які прийдуть на зміну нині чинним. Останні ж під дію норми не підпадають. А повноваження у них витікають в кращому разі через 4 роки. Новий закон позбавив раду НБУ права відкладального вето на рішення правління. Але на вигідність посади члена ради Нацбанку це не вплине. Поки жодна людина не виявила бажання покинути склад ради. "Я поки не збираюся подавати у відставку. Невідомо, чи проводитимуться ротації відповідно до прийнятого закону", - передає "КоммерсантЪ-Украина" слова депутата від ПР, члена ради НБУ Василя Горбаля.
"Нацбанк і МВФ наполягали на тому, щоб ураді не було політиків. У тексті закону ця норма передбачена, але на чинну раду НБУ вона не поширюється. "Коли термін дії їх повноважень витече, можна буде ще щось придумати, аби їх продовжити", - цитує "КоммерсантЪ-Украина" Аржевітіна. Ось і виходить, що НБУ начеб як і незалежний в своїй політиці від політичних і бізнес-інтересів, а на ділі - дуже навіть залежний. Тому багато експертів не сумніваються в декларативності цього закону. "Це більше дань вимогам МВФ, який виступає за забезпечення незалежності НБУ", - говорить експерт центру Разумкова Василь Юрчишин. Нацбанк і так занадто незалежний. Свідченням цього є політика НБУ восени 2008 року. "Різкий обвал курсу національної валюти, перетікання валюти між ринками - все це було наслідком непрозорої політики Нацбанку. І ніхто більше в державі не міг узяти дії регулювальника під свій контроль", - передають "Економічні вісті" слова Юрчишина.
Ще одним свідченням того, що Нацбанк може бути використаний для вирішення кадрових проблем, є той факт, що в новому законі йдеться про збільшення кількості заступників глави НБУ. Їх чисельність збільшиться до 6, і вони входитимуть до складу правління. В цілому ж, до складу правління входять 11 осіб. Вочевидь, нова влада таким чином сподівається вирішити питання з працевлаштуванням колишніх міністрів. Адже якщо в раду НБУ вони не потрапляють за новими вимогами, то для правління такі вимоги не прописані. Більше того, роль правління НБУ по відношенню до ради в новому законопроекті значно зросла. Місце члена правління значно вигідніше, ніж місце члена ради НБУ. А враховуючи той факт, що в раді вже близькі "регіоналам" люди, можна передбачити, що ПР в недалекому майбутньому може повністю встановити контроль над НБУ. Тим більше, на носі нове скорочення уряду. Принаймні, так запевняють ЗМІ. Під скорочення можуть потрапити три віце-прем'єр-міністри, а деякі міністерства будуть об'єднані. Так пише "Дзеркало тижня".
Заради благої мети турботи про кадри НБУ навіть позбавили низки властивих йому функцій. "В разі прийняття цього законопроекту законних підстав для рефінансування кредитних спілок, Державної іпотечної установи більше не буде. Безумовно, що проект закону готувався в НБУ, і він таким чином має намір зняти з себе турботу про небанківський фінансовий сектор в плані фінансування остаточно", - попереджав ще до прийняття закону екс-глава Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов. У результаті, вкладникам проблемних кредитних спілок про повернення своїх грошей можна буде забути.
Виходить, навіть широко розрекламована кадрова політика "регіоналів" - це всього лише перетасовка, яка призведе лише до зростання впливу ПР на процеси, що відбуваються в державі. А закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України" - черговий спосіб обдурити виборця, викликавши ілюзію скорочення "роздутого" до неподобства штату української влади.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас