"Ъ": ДТЕК заступив на шахту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ДТЕК заступив на шахту

Енергетика
391
ДТЕК Рината Ахмєтова виступить інвестором двох великих державних шахт - "Ровенькиантрацит" та "Свердловантрацит". Компанія домовилася про вкладення 500 млн грн у закупівлю обладнання для підприємств в обмін на вугілля антрацитової групи. Для держшахт подібна схема співпраці - єдиний спосіб зупинити зниження обсягів видобутку, говорять на підприємствах. А в Мінвуглепромі відзначають, що аналогічні проекти можуть бути реалізовані і на інших шахтах.
9 липня ДТЕК погодив з Мінвуглепромом підписання договору про інвестиції з "Ровенькиантрацитом" та "Свердловантрацитом", повідомили в прес-службі компанії. Документ підписано терміном на п'ять років з можливістю продовження. "Державні об'єднання отримають стабільного покупця своєї продукції, що буде сприяти їх розвитку. Ми, у свою чергу, забезпечимо вугіллям антрацитових марок наші генеруючи підприємства",- пояснив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.
Відповідно до договору, до кінця року ДТЕК профінансує проекти підприємств з технічного переоснащення, модернізації та розвитку із застосуванням механізму державно-приватного партнерства. В "Ровенькиантрацит" буде інвестовано 300 млн грн, в "Свердловантрацит" - 200 млн грн. Основна частина коштів буде спрямована на капітальне будівництво, закупівлю очисного та прохідницького облданання, що дозволить підготувати до кінця року 30 нових лав в обох держпідприємствах. До 2015 року планується ввести 150 нових лав. У партнерстві з державою ДТЕК буде здійснювати контроль над цільовим використанням та ефективністю розподілу наданих капітальних ресурсів. У Мінвуглепромі розраховують завдяки інвестиціям ДТЕК до 2014 року збільшити загальний річний видобуток двох шахт на 3 млн т (зараз - 10-12 млн т вугілля).
Без модернізації обсяг видобутку вугілля на шахтах уже найближчим часом міг різко знизитися, заявляють на вугільних підприємствах. "Без нового обладнання ми не змогли б підтримати нинішній рівень видобутку",- упевнений директор з капітального будівництва та інвестиційній діяльності "Ровенькиантрацита" Андрій Берсенєв. За його оцінками, видобуток міг впасти з 6 млн т до 3,5-4 млн т на рік. В "Свердловантраците" відзначають, що при нинішній ціні на вугілля не можуть залучати банківські кредити. "Це замкнуте коло: у нас не вистачає прибутки, щоб погашати кредити, тому ми не можемо почати добувати більше вугілля, щоб збільшити розмір прибутку",- говорять у прес-службі компанії.
У ДТЕК зараз надлишок вугілля газових марок і недолік антрациту, підкреслює аналітик ІК Concorde Capital Єгор Самусенко. "Обидва види вугілля використаються ТЕС, але кожен блок може працювати тільки на своєму типі вугілля,- говорить він.- Отримати доступ до вугілля, добутому на цих шахтах, компанія зможе повністю заповнити свої потреби в антрациті". Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвинка впевнений, що держпідприємства у свою чергу отримають стабільного покупця в особі ДТЕК, що дозволить їм не залежати від сезонних коливань попиту (влітку споживання вугілля падає).
На думку аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Марії Репко, надалі аналогічна схема буде впроваджена і на інших вугільних держпідприємствах. У Мінвуглепромі повідомили, що російське МПО "Кузбас", що входить до складу групи "Юрмаш-холдинг", зацікавлене в інвестуванні в шахту ім. Стаханова за схемою, подібною тій, про яку домовився ДТЕК. "Зима цього року показала, що недостача держкоштів для інвестицій може призвести до дефіциту вугілля. Така форма співпраці дозволить зупинити падіння видобутку і уникнути дефіциту",- говорить Самусенко. Він нагадує, що за підсумками 2009 року видобуток вугілля в Україні зменшилася в порівнянні з попереднім періодом на 7% - до 72,22 млн т. Причому на держшахтах падіння склало 12%, тоді як на приватних обсяг видобутки навіть збільшився.
У Росії аналогічна схема державно-приватного партнерства була використана напередодні приватизації великих вугільних підприємств, згадує начальник інвестиційного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. "Це дозволило покращити економічну ситуацію на вугільних підприємствах і потім приватизувати їх за ціною в півтора-два разу вищою від тієї, за якою розраховували продати до того, як проекти були реалізовані",- відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас