Бернанке: Найважливішим елементом відновлення економіки США повинно стати збільшення кредитування малого бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: Найважливішим елементом відновлення економіки США повинно стати збільшення кредитування малого бізнесу

Кредит&Депозит
302
Найважливішим елементом відновлення економіки США від наслідків фінансової кризи і зниження рівня безробіття повинно стати збільшення кредитування малого бізнесу країни. З такою заявою виступив глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке в своїй промові на нараді Федрезерву у Вашингтоні. При цьому, на думку Бернанке, в кредитах зараз в рівній мірі мають потребу як піцерії, так і технологічні компанії на початковому етапі розкручування, повідомляється в прес-релізі ФРС, пише РБК.
Головним доводом до підвищення рівня кредитування малого бізнесу, на думку глави ФРС, є той факт, що маленьким компаніям набагато сильніше, ніж великим, доводиться покладатися на банківські кредити при зростанні операційної діяльності. Крім того, малий бізнес, що створює нові робочі місця, серйозно постраждав при посилюванні кредитної політики США.
Так, рівень кредитування малого бізнесу скорочується, не дивлячись на позитивні тенденції в американській економіці. Зокрема, за січень-березень 2010 р. банки видали кредитів малому бізнесу на суму 670 млрд дол. Для порівняння, Бернанке привів показники дворічної давнини, коли в 2008 р. даний показник досягав 710 млрд дол.
"У результаті, багатьом підприємцям замість банківських кредитів доводиться привертати власні кредитні кошти і навіть пенсійні накопичення для зростання бізнесу", - відзначив Бернанке.
Крім того, за словами Бернанке, на долю малих підприємств в США в даний час доводиться до половини всіх зайнятих в країні і вони забезпечують 60% від загальної кількості нових робочих місць. В зв'язку з цим особливо важливою стає підтримка недавно створених підприємств, ведучих свою діяльність не більше двох років. На підтримку своїх заяв глава ФРС привів статистику, згідно якої за останніх 20 років молоді компанії забезпечили створення 25% нових робочих місць в країні, хоча в цілому зайняли лише 10-відсоткову частку від загального обсягу робочої сили США.
При цьому варто нагадати, що в своєму виступі в травні ц.р. Бернанке також закликав банки давати більше кредитів бізнесу, особливо малому. Проте, як відзначав сам глава ФРС, даний заклик не варто сприймати як сигнал до кредитування всього і всіх - гроші варто видавати лише платоспроможним позичальникам. Наглядові за банківською системою органи при цьому повинні зробити все можливе, щоб сприяти, а не заважати цьому процесу, необхідному не тільки бізнесу, але і самим банкам, відзначив тоді глава ФРС.
Прийняті заходи дали результат, проте поки ФРС не зуміла добитися головного - відновлення кредитного потоку через банківську систему. "Рівень кредитування все ще знижується, а умови для позичальників все ще неприйнятно жорсткі", - сказав Бернанке.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас