Рада має намір збільшити термін повноважень глави НБУ з 5 до 7 років. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада має намір збільшити термін повноважень глави НБУ з 5 до 7 років.

Казна та Політика
184
Верховна Рада має намір збільшити термін повноважень глави Національного банку з 5 до 7 років.
За прийняття в першому читанні відповідного законопроекту №6659 (внесений на розгляд парламенту Президентом Віктором Януковичем) проголосувало 249 депутатів за мінімально необхідних 226.
"Збільшити термін повноважень глави з 5 до 7 років щоб уникнути збігу з терміном повноважень Верховної Ради і Президента України", - говориться в записці пояснення до документу.
Крім того, законопроект передбачає збільшення до 6 кількості заступників голови НБУ, які входять до складу правління, а чисельний склад правління НБУ встановити в кількості 11 осіб.
Документ передбачає встановлення кваліфікаційних вимог до керівників НБУ, членів його керівних органів, а також до членів ради Нацбанку.
В записці пояснення наголошується, що заступниками голови регулятора не можуть бути особи, які обіймають посаду керівника органу державної влади, якщо не минув рік з моменту його звільнення з цієї посади.
Крім того, цю посаду не можуть обіймати лідери політичних партій або члени керівних органів політичних партій.
Разом з тим, відповідно до законопроекту, доповнюється перелік причин припинення повноважень члена ради НБУ наступними: визнання його судом недієздатним; відсутність без поважних причин на 2 поспіль засіданнях ради; невиконання обов'язків протягом більш ніж 4 місяців поспіль; визначення обставин, які унеможливлюють перебування на цій посаді.
Крім цього, рада НБУ позбавляється права застосовувати відкладальне вето (що передбачає тимчасові обмеження або заборону будь-яких дій) відносно рішень правління Нацбанку.
Документ, крім того, забороняє НБУ надавати кредити в національній та іноземній валюті як прямо, так і опосередковано через держустанову або іншу юрособу, яка знаходиться в держвласності, на фінансування витрат держбюджету.
Документ підготовлений в рамках виконання зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом і Світовим банком.
Парламент також вирішив остаточно визначитися з подальшого прийняття законопроекту №6659 до кінця поточної шостої сесії.
Як повідомляло агентство, 16 грудня 2009 року закінчився 5-річний термін повноважень глави Національного банку Володимира Стельмаха, проте Янукович так і не вніс до Ради подання відносно звільнення Стельмаха.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас