Греція перемагає дефіцит бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція перемагає дефіцит бюджету

Казна та Політика
604
Інші розвинені країни прагнуть не відставати.
Банк Греції повідомив, що, за підсумками першого півріччя 2010 р., дефіцит державного бюджету Греції було зменшено на 42%. У номінальному вираженні за півроку бюджетний дефіцит зменшився з EUR19,685 млрд. (в кінці першого півріччя 2009 р.) до EUR11,45 млрд. Дефіцит в першому півріччі досяг 4,9% ВВП при встановленому МВФ ліміті в 5,8%. Так, в червні 2010 р. дефіцит бюджету Греції склав EUR1,906 млрд., тоді як в червні 2009 р. він досягав EUR5,057 млрд. Ситуація з вихідним дефіцитом, при підрахунку якого не враховуються витрати на обслуговування кредитів і який є найбільш адекватним показником фінансової стабільності, змінилася ще радикальніше - він зменшився на 56%.
Уряд Греції стверджує, що йому вдалося досягти більшого успіху, ніж планувалося. Міністр фінансів Греції Георгіос Папаконстантіну заявив, що цього року головним завданням уряду було зменшення дефіциту бюджету на 40%. Проте зменшення дефіциту бюджету на 42% перевищило плановий рівень. За словами міністра фінансів, уряд Греції має намір зменшити дефіцит державного бюджету з 13,6% ВВП в 2009 р. до 8,1% ВВП до кінця 2010 р.
Знизити величезний дефіцит бюджету уряд зміг за рахунок скорочення державних витрат. Так, за підсумками першого півріччя 2010 р. сукупні витрати бюджету країни були зменшені на 15%, до EUR30,1 млрд., тоді як доходи зросли на 7%, до EUR23,2 млрд. За словами міністра фінансів, податкові надходження до бюджету знижено через рецесію, що продовжується в Греції, і "трохи відстають" від заданих параметрів.
Щоб знизити дефіцит державного бюджету, уряд Греції проводить цілий комплекс непопулярних в населення заходів, серед яких замороження зарплат державним службовцем і збільшення податків. Таким чином грецький уряд сподівається заощадити протягом трьох років близько EUR30 млрд. Проте заходи економії призводять до масових страйків і акцій протесту населення.
Георгіос Папаконстантіну назвав офіційний урядовий прогноз скорочення грецького ВВП в 2010 р. на 4% "надмірно песимістичним" і заявив, що, на його думку, скорочення складе близько 3%. "Ми поширюємо грецькому суспільству і світовим ринкам дану інформацію на основі останніх економічних даних, ми сповнені упевненості в майбутньому економіки Греції", - заявив Папаконстантіну. За його словами, економіка Греції встала на шлях виходу з кризи.
Міністр фінансів висловив сподівання, що Греція знов зможе брати позики на фінансових ринках в 2011 р., тоді як повернення Греції на світовий ринок капіталу планувалося не раніше 2012 р. Це означає, що останні фінансові результати Греції виявилися помітно кращими за показники, закладені Міжнародним валютним фондом і Європейським союзом в умови надання EUR110 млрд. екстреного кредиту цього року.
Фінансові і бюджетні проблеми Греції роблять проблемними виплати із величезного державного боргу, який на початку цього року перевищив EUR300 млрд. У 2010 р. Греція зобов'язана виплатити близько EUR50 млрд.
Для оплати зовнішнього боргу уряд Греції розробив план масштабної приватизації державних активів в сферах ЖКГ, транспорту і поштових послуг. Зокрема, уряд Греції має намір продати 49% в Trainose, дочірній структурі державної залізничної компанії OSE, 10% в афінській компанії водопостачання Eydap, 23% в житлово-комунальній компанії Eyath з Салонік і 39% в поштовій компанії Elta. Частка державного сектора в економіці Греції перевищує 50%, і уряд має намір почати процедуру оцінки підприємств, пакети в яких належить продати. Міністерство фінансів розраховує, що в результаті приватизації протягом трьох років можна буде отримати EUR1 млрд.
Інші країни також знижують дефіцити своїх бюджетів. Більш того, розвинені країни скорочують дефіцити держбюджетів найшвидшими темпами за чотири десятиліття. За оцінками економістів JPMorgan Chase & Co., наступного року бюджетні дефіцити розвинених країн зменшаться на 1,6 відсоткового пункту (в.п.), що стане максимальним зниженням з 1970 р., коли Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) почала збирати подібні дані. При цьому заходи зі зменшення держвитрат уповільнять зростання економіки в 2011 р. на 0,9 в.п. Зокрема, після остаточного завершення програм стимулювання темпи зростання ВВП в США виявляться меншими на 1,3 в.п. наступного року, в єврозоні - на 0,7 в.п., у Великобританії - на 2,4 в.п.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас