У каналізації поселився держконтроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У каналізації поселився держконтроль

Казна та Політика
306
Парламентарі зробили перший крок для встановлення держконтролю у сфері тарифів "Укртелекому" у сфері користування кабельною каналізації електрозв'язку (ККЕ). На думку аналітиків, державі вигідно мати важіль управління тарифами монополії, на випадок якщо "Укртелеком" буде продано у приватні руки.
За прийняття в першому читанні проекту закону № 5333 "Про внесення змін до закону "Про телекомунікації" проголосувало 296 депутатів за мінімально необхідних 226. Документ передбачає включення до переліку тарифів, які підлягають державному регулюванню, розцінки на надання в користування ККЕ.
"Системно стали виявлятися випадки необгрунтованого підвищення власниками кабельної каналізації електрозв'язку тарифів на користування ККЕ. Така ситуація не тільки стримує розвиток мереж окремих операторів, але й негативно впливає на розвиток сфери телекомунікацій в цілому", - стверджують у пояснювальній записці автори законопроекту, депутати Віталій Корж (БЮТ) і Юрій Мороко (ПР).
Слід нагадати, що зараз власником більше 90% кабельних каналізацій є "Укртелеком". "ЭИ" писали, що в минулому році компанія підняла тарифи на послугу доступу до кабельної каналізації в шість-вісім разів. Це призвело до конфлікту з іншими гравцями ринку, і недержавні оператори фіксованого зв'язку звернулися до Антимонопольного комітеу і НКРЗ з проханням врегулювати ситуацію, що склалася. Після комісія затвердила порядок доступу операторів до ККЕ, так як "Укртелеком" міг за своїм бажанням керувати цим процесом. Тепер же депутати хочуть законодавчо надати державі право керувати цінами доступу.
На ринку кажуть, що "Укртелеком" не дуже задоволений держрегулюванням своїх послуг, а тим більше втручанням у ціноутворення. Однак офіційно в компанії висловлюються схвально. Голова правління ВАТ "Укртелеком" Георгій Дзекон в ЗМІ заявив, що контроль допоможе ринку за умови нормальних цін. За його словами, рентабельність нинішніх тарифів становить близько 20%, а з огляду на знижки у великих операторів - трохи більше 10%. Основними великими користувачами таких послуг є Vega, "Датагруп" і "Голден Телеком".
Гравці ринку необхідність контролю вважають позитивним моментом. "Кабельні каналізації, як і частоти, є стратегічними ресурсами держави. І якщо цими ресурсами не керувати, то однозначно буде бардак. Можу навести приклад. У басейні є п'ять доріжок, в яких у певний час плаває п'ять плавців, - це комфортно і зручно для всіх. А тепер уявіть, що сотню охочих запустили на п'ять доріжок одночасно. Це - хаос ", - заявив Олександр Данченко, генеральний директор "Датагруп".
На його думку, тарифи повинні бути економічно обгрунтованими, повинна бути єдина методика розрахунку собівартості для всіх операторів. "Я не думаю, що "Укртелекому" так сильно потрібне підвищення тарифів на ККЕ з точки зору бізнесу. Доходи за цю послугу в структурі доходів незрівнянно малі. Теоретично такий контроль з боку держави може полегшити всім операторам доступ до ККЕ один одного, але скрізь головне уміння - домовлятися ", - зазначає Данченко.
"Якщо послуга надається монополістом, тим більш природною монополією (альтернатив якої немає), то в теорії вартість повинна регулюватися. Ринку це дасть більш прозорі правила гри. Регулювання тарифів - це не зовсім контроль", - сказав аналітик ІК BG Capital Олександр Паращій.
Однак справжня підоснова необхідності держрегулювання тарифів доступу до ККЕ - це страх регулятора і гравців, що після приватизації "Укртелекому" новий власник зможе, користуючись своїм монопольним становищем, диктувати умови всьому ринку. "До тих пір, поки "Укртелеком" належить державі, це домінуюче становище на ринку не є проблемою, але може стати нею після приватизації. З цієї точки зору дану поправку можна розглядати як чергову підготовку до приватизації" Укртелекому ", - пояснив Пітер Келлер, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна".
За його словами, законодавче нововведення може зменшити потенційні конфлікти на корпоративному рівні або, принаймні, перенести їх на більш політичний рівень. "Будь-які дії регулятора сприймаються по-різному учасниками ринку, але, швидше за все, буде знайдено рішення, що є компромісом між різними позиціями", - вважає Келлер. "Є ризик, що старий конфлікт ця регуляція не вирішить, - монополіст все одно буде контролювати доступ до кабельної каналізації, і теоретично може знайти достатньо приводів у відмові доступу для окремих операторів або як мінімум ускладнити доступ", - резюмує Олександр Паращій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас