Януковичу збільшать повноваження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Януковичу збільшать повноваження

Казна та Політика
1033
Для цього буде достатньо провести референдум за новим законом, який не передбачає затвердження народного волевиявлення Верховною Радою.
Щоб отримати повноваження, якими володів Леонід Кучма, Віктору Януковичу достатньо заручитися підтримкою учасників плебісциту, результати якого набудуть чинності без рішення Верховної Ради. Представники владної команди публічно заявляють про намір скасувати політреформу 2004 р. і надати Віктору Януковичу повноваження Леоніда Кучми.
Напередодні голова фракції Партії регіонів у Раді Олександр Єфремов заявив, що регіонали хочуть виправити наслідки конституційної реформи 2004 р. "Нам належить виправити наслідки антиреформ Конституції, поспішно проведеної у 2004 р., яка розбалансувала державний механізм. Думаю, з цих питань ми зобов'язані радитися із народом ", - наголосив керівник фракції.
У Партії регіонів розраховують, що закон про всеукраїнський референдум (який у найближчі дні буде прийнятий у другому читанні) допоможе спростити процедуру скасування політреформи. Раніше про повернення до попередньої моделі Конституції говорив міністр юстиції Олександр Лавринович, і не виключив, що референдум з цього приводу може відбутися одночасно з місцевими виборами - 31 жовтня.
Політреформа-2004 перерозподілила повноваження між президентом, Кабміном і Верховною Радою на користь парламенту. Рішення стало результатом компромісу - тільки в разі згоди кандидата в президенти Віктора Ющенка на парламентсько-президентську республіку тодішня влада погодилася на третій тур виборів.
Чинний порядок внесення змін до Основного закону передбачає згоду парламенту - ініціатива про зміни до Конституції має набрати 226 голосів, пройти експертизу Верховного суду, потім на наступній сесії Ради бути схваленою 300 голосами депутатів, після чого отримати позитивний висновок Конституційного суду і знову отримати 226 депутатських голосів "за". Після цього документ має підписати президент, а якщо він накладе вето, то депутати можуть подолати його 300 голосами. Такий порядок навряд чи дозволить Віктору Януковичу розширити свої повноваження.
Відповідно до законопроекту, який вже пройшов перше читання, референдум щодо внесення змін до Конституції, скасування таких змін або затвердження нової редакції Основного закону буде оголошуватися президентом за народною ініціативою. Для цього необхідно зібрати не менше 3 млн. підписів (причому не менше 100 тис. підписів в одній області). Референдум може скасовувати будь-які закони, крім фіскальних, а результати плебісциту визначаються як остаточні і не потребують затвердження або схвалення будь-якими органами державної влади.
Втім, фахівці з конституційного права не вважають такий шлях законним. Заступник глави комітету Ради з держбудівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський (НУ-НС) говорить, що зміна Основного закону через референдум не відповідає Конституції. "Скасувати закон № 2222, який вніс зміни до Конституції в 2004 р., неможливо, документ виконав свою разову функцію, а потім став положенням Основного закону", - заявив депутат
Він додав, що Україна - правова держава і політичних рішень у таких питаннях бути не може. За словами Ключковського, конституційні зміни повинні проходити належну процедуру - через Верховну Раду.
Перший заступник голови регламентного комітету Ради Сергій Сас (БЮТ) зазначив, що зміна Конституції через референдум зручна команді Віктора Януковича. "На референдум регіонали винесуть ще два питання - зменшення кількості депутатів з 450 до 250-300 осіб і позбавлення їх депутатської недоторканності, внаслідок чого парламент втратить свої повноваження, а держава стане авторитарною", - сказав бютівець. Він вважає, що інтригу можуть створити при голосуванні за цей документ комуністи і Блок Володимира Литвина. Втім, нинішній склад суддів Конституційного суду схвалить будь-який закон від коаліції, прогнозує Сас.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас