Китайський банк зазіхає на рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський банк зазіхає на рекорд

Казна та Політика
1272
Китайський сільськогосподарський банк Agricultural Bank of China повинен сьогодні, 6 липня, після закриття книги заявок назвати остаточну ціну первинного розміщення. Воно може бути рекордним за обсягом, якщо пройде на рівні, близькому до максимуму оцінного діапазону. Проте при таких масштабах продажу і на тлі нестабільності залишаються сумніви, чи достатньо великий ринок для такої пропозиції.
Agricultural Bank останнім з китайської "великої четвірки" держбанків виходить на IPO. Оглядачі висловлювали побоювання, що момент зараз не найвдаліший: на тлі зниження котирувань настрої на китайському фондовому ринку можуть зіграти не на користь емітента. Провідний китайський фондовий індекс цього року втратив 28%, це один з найгірших результатів, тому для IPO зараз не найвдаліший момент.
Але зважаючи на хорошу підтримку інституційних інвесторів в Agricultural Bank упевнені, що розміщення буде успішним.
Банк, найбільший в КНР за кількістю клієнтів і третій за обсягом активів, планує розмістити 25,4 млрд паперів типу H в Гонконгу за ціною в діапазоні 3,18 до 3,38 гонконзького долара за штуку і 22,2 млрд акцій типу A в Шанхаї за ціною 2,52-2,68 юаня за штуку. Всього в процесі подвійного IPO передбачається продати 15% акцій. Гонконзький оцінний діапазон був звужений ближче до верхнього кордону на тлі високого інтересу інвесторів. Лістинг паперів Agricultural Bank на біржах відбудеться в середині липня.
Вартісний коефіцієнт при розміщенні Agricultural Bank буде нижчий, ніж в інших великих китайських банків. Дисконт до ціни акцій трьох основних конкурентів Agricultural Bank of China складає близько 5%, повідомляє "Інтерфакс".
Якщо Agricultural Bank встановить ціну розміщення ближче до верхньої межі діапазону, буде побитий рекорд торговельно-промислового банку ICBC, встановлений на рівні 21,9 млрд доларів у 2006 році.
Банки-організатори IPO говорять, що в Гонконгу інституційна частина пропозиції була перепідписана в перші години після відкриття книги заявок. Один з консультантів заявив також, що і роздрібна його порція була повністю підписана, пише The Wall Street Journal. Придбати великі частки вже погодилися декілька крупних інститутів, у тому числі два близькосхідні суверенні фонди.
Розміщення Agricultural Bank of China буде дуже показовим щодо довіри інвесторів і їхньої думки про перспективи підйому в найбільшій азіатській економіці на фоні глобальної фінансової кризи, пише The Wall Street Journal.
Багато економістів чекають сповільнення зростання в Китаї цього року, у тому числі і зважаючи на заходи уряду щодо охолодження ринку нерухомості, що перегрівається, аби стримувати зростання небезпечних бульбашок. В суботу прем'єр Держради КНР Вень Цзябао заявив, що в економічній політиці країни виникають складні дилеми, тоді як наслідки глобального спаду виявляються серйознішими, ніж передбачалося. Але він повторив, що Китай не відкладатиме кроки до реструктуризації економіки для підтримки довгострокового зростання.
Окрім економічної і ринкової кон'юнктури, потенційних інвесторів також непокоїть проблема ув'язування статусу і ролі Agricultural Bank, який позиціонує себе як сучасна комерційна кредитна організація, але при цьому залишається ключовим провідником державної економічної політики.
Перед Agricultural Bank мабуть було поставлено урядом завдання сприяти розвитку сільськогосподарських регіонів і збільшенню доходів у секторі, пише The Wall Street Journal. Цілком можливо, що в разі якихось проблем в сільських регіонах уряд використовуватиме цей банк як канал для нарощування кредиту.
Приклад Agricultural Bank відображає загальну проблему найбільших китайських кредиторів. У останні два десятиліття уряд намагався реформувати їх, щоб з інструментів економічної політики вони перетворилися на комерційні інститути, але їх як і раніше залучають до участі в заходах державної політики. Наприклад, минулого року провідні банки майже удвічі збільшили обсяг кредитування (до 1,4 трлн доларів), підтримуючи програму держстимулювання економіки, пише The Wall Street Journal.
В разі Agricultural Bank це зобов'язання очевидно обумовлене. У 2007 році, коли китайське керівництво офіційно оголосило про плани реформування кредитної організації з метою підготовки до IPO, як умова було також висунуто вимогу, що Agricultural Bank підтримуватиме сільськогосподарський сектор.
Зі всіх найбільших китайських банків Agricultural Bank несе найбільші зобов'язання, - заявив у листопаді інтерв'ю голова Agricultural Bank of China Сян Цзюньбо.
Якими б не були результати Agricultural Bank, нове рекордне китайське розміщення, що проводиться навіть на тлі високої волатильності, в черговий раз свідчить про зсув активності на ринку IPO у бік країн, що розвиваються. Найбільші IPO цього року відбулися в Азії і на ринках, що розвиваються. У першій десятці - компанії з Китаю, Росії, Польщі і Індії, серед лідерів немає американських емітентів і лише один із Західної Європи - з Іспанії.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас