Кабмін по осені рахують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін по осені рахують

Казна та Політика
519
Після відставки віце-прем'єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка опозиція взялась за економічний блок уряду. БЮТ пропонує звільнити Сергія Тігіпка, Василя Цушка та Юрія Бойка.
Напередодні перший заступник голови комітету Ради з держбудівництва і місцевої самоврядності Ольга Боднар (БЮТ) зареєструвала два проекти постанови - про звільнення з посади віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка і про відставку глави Мінекономіки Василя Цушка.
Аналогічний документ опозиціонери Сергій Соболєв (БЮТ) і Роман Зварич (НУ-НС) приготували для глави Мінпаленерго Юрія Бойка - йому ставлять в провину лобіювання інтересів компанії "РосУкрЕнерго" у збиток державним інтересам. Опозиції не удасться звільнити міністрів без підтримки Партії регіонів. Оскільки главу Мінпаленерго підтримують його однопартійці, а міністра економіки рекомендував призначити особисто Віктор Янукович, Юрій Бойко і Василь Цушко можуть не боятись за свої портфелі.
А ось Сергій Тігіпко сприймається регіоналами як чужак - соратники президента не можуть забути віце-прем'єрові його відхід з вибіркового штабу Віктора Януковича після другого туру президентських виборів в 2004 р. Спікер Володимир Литвин не підтримує кадрові ініціативи БЮТ. "Причини відставки явно надумані, якщо не сказати грубіше - притягнуті за вуха", - пояснив свою позицію спікер. Депутат від Партії регіонів Олексій Плотников говорить, що найближчим часом Рада не розглядатиме запропоновані опозицією кадрові питання. "Проекти постанови про звільнення Сергія Тігіпка і Василя Цушка - це творчість БЮТ. Жодних підстав для ротації в економічному блоці уряду немає", - сказав депутат.
Парламентська практика свідчить, що проекти постанови про звільнення високопоставлених чиновників можуть згодитися з часом. Наприклад, ініціатива про звільнення Володимира Семиноженку була зареєстрована наприкінці березня, а підтримана Радою на початку липня. При голосуванні з таких постанов партійна приналежність автора значення не має. У владних кулуарах говорять, що ініціатива про звільнення Сергія Тігіпка та інших членів Кабміну (у тому числі і Володимира Семиноженка) - це чергове попередження прем'єрові Миколі Азарову. Втім, різні джерела називають різних недоброзичливців прем'єра. Частіше за інших фігурують прізвища двох його заступників - Андрія Клюєва і Бориса Колесникова. Рідше звучить ім'я глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Тим часом Микола Азаров вже знайшов роботу для свого звільненого зама - Володимир Семиноженко призначений радником прем'єра - главою Держкомітету з питань науки, інформатизації та інновацій.
Соратники Сергія Тігіпка упевнені, що регіонали не мають відношення до ініціативи його звільнення. Заступник Тигипка по партії "Сильна Україна" Кость Бондаренко вважає, що атаку на економічний блок уряду опозиція здійснює за власною ініціативою. "БЮТ може зареєструвати як проект постанови про відставку Азарова, так і про введення в країні монархії, - говорить експерт.- Підстав для відставки Сергія Тігіпка немає".
В той же час автор ініціативи про звільнення Тігіпка Ольга Боднар (БЮТ) сказала, що може відкликати проект постанови. "Віце-прем'єр позиціює себе як реформатор і хоче втекти з Кабміну, але хай він спочатку забруднить свої білі рукавички і відзвітує за проектом Податкового кодексу", - зазначила депутат. За її словами, в цю п'ятницю чиновник виступить перед парламентом із звітом - це ще один з приводів відкликати проект постанови. А ось керівник Мінекономіки Василь Цушко не володіє державною мовою, а його освіта не відповідає посаді, відзначила Ольга Боднар. "Я не знаю позицію коаліції відносно зареєстрованих мною документів, як не знала до голосування про відставку Семиноженка, але результат показав, що регіонали самі усвідомлюють нелегітимність уряду", - зазначила депутат. До речі, експерти не виключають, що Сергію Тігіпку належить витримати ще одну атаку - з боку свого безпосереднього керівника. Якоби Микола Азаров був невдоволений підготовленим віце-прем'єром проектом Податкового кодексу. І замість нього зажадав дістати з архіву свій варіант 2007 р. Цей документ і представлятиме віце-прем'єр на поточному пленарному тижні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас