Польща отримала нового президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща отримала нового президента

Казна та Політика
817
Виборча комісія Польщі оголосила за підсумками підрахунку 100% голосів про перемогу на виборах президента Польщі Броніслава Коморовськи. За Броніслава Коморовського, маршала Сейму, який виконує обов'язки президента, проголосували 53,01% виборців. Другий претендент Ярослав Качиньськи, лідер партії "Закон і справедливість", колишній прем'єр і брат загиблого президента, отримав підтримку 46,99% виборців.
За Конституцією Польщі, переможець повинен принести присягу перед Національними зборами, які скликають маршал Сейму, яким є сам Броніслав Коморовський. До цього результати мають бути затверджені у Верховному суді протягом 30 днів. Очікується, що Броніслав Коморовський офіційно стане президентом Польщі на початку серпня.
Новий президент Польщі виступає за поглиблення євроінтеграції Польщі і посилення її ролі в Європейському союзі. Зокрема, Броніслав Коморовський є прибічником введення в країні євро протягом п'яти років, а також обіцяє реалізувати програму із реформування економіки і ринку праці. Одним з пунктів програми Коморовського є виведення польського контингенту зі складу коаліційних військ в Афганістані. Коморовський вважається прибічником поліпшення відносин Польщі з Росією і пошуку компромісів із спірних питань. При цьому Броніслав Коморовський ніколи не виступав проти розміщення на території Польщі елементів системи протиракетної оборони США, що так дратувало Москву.
Обрання Броніслава Коморовського стало важливою перемогою партії "Цивільна платформа" прем'єра Дональда Туска, яка сконцентрувала всі важелі державного управління в Польщі. Уряду Польщі більше не треба побоюватися того, що президент стане блокувати пропоновані Кабінетом законопроекти, а отже, уряд зможе спокійно запроваджувати в життя свої плани фіскальної реформи, зокрема - обмежувати бюджетні витрати. Колишній президент Польщі Лех Качиньський, який загинув у квітні в авіакатастрофі під Смоленськом, блокував немало законів, що пропонувалися урядом прем'єра Туска. Під час виборчої кампанії проти Броніслава Коморовського успішно використовувався аргумент опонентів відносно того, що вся влада не має бути сконцентрована в руках однієї політичної сили.
Передчуваючи перемогу Броніслава Коморовського, прем'єр Дональд Туск пообіцяв реалізувати свої плани - зокрема, зменшити витратну частину бюджету. "Ми хочемо витрачати гроші розумно, а це зажадає підтримки політиків і громадян. Я попрошу моїх політичних партнерів і парламент сприяти налагодженню дисципліни в наших державних фінансах", - заявив Туск.
У свою чергу, міністр фінансів Яцек Ростовський заявив, що для Польщі надзвичайно важливо, аби бюджет 2011 р. був дуже збалансованим. Різке уповільнення промислового виробництва призвело до скорочення податкових зборів і довело бюджетний дефіцит до 7% ВВП. Державний борг Польщі хоча і вважається невеликим в порівнянні з боргами країн Західної Європи, наближається до порогу в 55% ВВП, після якого, за законом, мають бути послідувати скорочення бюджетних витрат.
Невеликий розрив між претендентами на посаду президента Польщі дає підстави для побоювань правлячої партії "Цивільна платформа" відносно майбутніх виборів в місцеві органи влади і парламентських виборів 2011 р. Не виключено, що побоювання втрати популярності можуть змусити прем'єра Туска бути обережним у своїх діях. Лідер партії "Закон і справедливість" Ярослав Качиньський вже заявив, що той результат, якого він добився, передрікає йому успіх на осінніх виборах до місцевих органів влади і - наступного року - до парламенту. "Ми повинні їх виграти, і ми це зробимо", - пообіцяв Ярослав Качиньський.
Броніславу Коморовському - 58 років. Історик за освітою, Коморовський народився в сім'ї з аристократичним корінням. У нового президента Польщі і дружини Ганни, класичного філолога, п'ятеро дорослих дітей. Ввічливий Коморовський розглядається як надійний соратник прем'єр-міністра Дональда Туска, найвпливовішого політика в Польщі. Очікується, що на посаді президента Польщі Броніслав Коморовський забезпечить безперебійну роботу з урядом, допоможе йому приборкати дефіцит державного бюджету і підготує Польщу до введення єдиної європейської валюти - євро.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас