"Ъ": Дельта банку видали права — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Дельта банку видали права

Фондовий ринок
1949
Укрпромбанк, який поставлено на ліквідацію, вчора почав передавати Дельта Банку права вимоги з кредитів на 3,1 млрд грн. При цьому Укрпромбанк не отримає грошей за активи, оскільки Дельта Банк виплатить за нього борг перед Нацбанком. Укрпромбанк готовий почати розрахунок зі всіма іншими боржниками, лише юридичним особам не виплатять майже нічого.
Юристи вважають, що компанії, які втратять 1,4 млрд грн. вкладів, можуть оскаржити цю операцію як таку, що порушує їх права. Співвласник Дельта Банку Микола Лагун повідомив, що вчора його установа як переможець конкурсу Укрпромбанку прийняла на свій баланс частину активів установи, про що вже почала сповіщати клієнтів. До Дельта Банку переведено права вимоги із кредитів 1 тис. юридичних і 20 тис. фізичних осіб на суму 3,1 млрд грн. Серед цих кредитів і позики компаній, що входять до групи "Альфа-нафта", заправки яких працюють під брендом ANP. За інформацією джерела в Укрпромбанку, Дельта Банку як застава перейшли 2/3 об'єкти з мережі в 498 заправок і 66 нафтобаз.
Власники Укрпромбанку, які кредитували компанії групи "Альфа-нафта", в кінці 2008 року спробували продати заправки групі "Приват", яка отримала контроль над ANP (див. Ъ від 22 січня 2009 року). За право володіння заправками, кредити з яких не виплачуються, Укрпромбанк судиться з "Приватом". Інтерес до цього питання СБУ і Генпрокуратури не дозволяв сторонам домовитися, тепер вирішення проблеми із заправками перекладено на Дельта Банк. "Цим позичальникам, як і іншим, буде запропонована реструктуризація", - сказав Микола Лагун.
Як стало відомо Комерсант-Україна, Укрпромбанк не отримає грошей за відданий кредитний портфель, оскільки переклав на Дельта Банк зобов'язання із повернення рефінансування Нацбанку на 2,7 млрд грн. і відсотків з нього на 400 млн грн. "Дельта Банку була передана сума активів, адекватна сумі зобов'язань, - на 3,1 млн грн. Це визнана ліквідатором Укрпромбанку вимога Нацбанку з кредитів рефінансування на початок року. Інші активи, які перевищували цю суму, залишилися в ліквідаційній масі, - повідомив радник ліквідатора Укрпромбанку Ігор Власюк.- Можна сказати, що Укрпромбанк виконав свої зобов'язання з кредитів Нацбанку". Втім, Дельта Банк не збирається зараз повертати рефінансування НБУ - борг продовжено на шість років під ставку 10,75% річних.
В грудні 2008 року колишній голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус розповів Ъ, що частина заправок була заставою під рефінансування НБУ. Коли позики "Альфа-нафти", що не обслуговувались, були переведені до групи "Г", на вимогу регулятора ліквідатор влітку 2009 року збільшив забезпечення НБУ до 7 млрд грн. ліквідним кредитним портфелем фізичних і юридичних осіб.
"Нацбанк відібрав все краще, що було на балансі", - зазначило джерело в банку. За рахунок погашення портфеля до липня він зменшився до 6 млрд грн., а перед операцією з Дельта Банком оцінений в 3,6 млрд грн. З цього портфеля в Укрпромбанку залишилися 500 млн грн. За їх рахунок банк виплатить борги із зарплати, перед ФГВФЛ, податки і вклади більше 150 тис. грн. "За рахунок накопичених коштів ліквідаційної маси ми готові погасити перші шість черг, - підтвердив інформацію Власюк.- Зазначу, що першу в Україні операцію з продажу активів схвалив МВФ, що працював минулого тижня".
Вирішивши проблему повернення рефінансування Укрпромбанку, Нацбанк практично позбавив можливості юридичних осіб отримати свої вклади, оскільки вони стоять лише в сьомій черзі на відшкодування з ліквідаційної маси. За даними Укрпромбанку, на 1 січня депозити юрособ складали 1,44 млрд грн. У банку зазнають, що від продажу 65 відділень, 228 банкоматів і 315 POS-терминалов не виручать необхідну суму.
Тому підприємці намагаються повернути свої кошти через суди. "4 липня Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною постанову Нацбанку від 5 серпня 2009 року про продовження мораторію в Укрпромбанку, - сказав керуючий партнер ЮК "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець.- Компанії тепер подаватимуть до суду на НБУ, який порушив їх права, не дозволивши забрати свої кошти з банку, поки там ще щось було". Партнер ЮК DLA Piper Олександр Курдилик вважає, що в підприємств є можливість оскаржити і саму операцію із передачі ліквідних активів до Дельта Банку: "Вони лише повинні довести, що при такому переведення їх права були порушені".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас