Мінфін: МВФ очікує від України підвищення цін на газ і проведення пенсійної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: МВФ очікує від України підвищення цін на газ і проведення пенсійної реформи

Казна та Політика
529
Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий відновити кредитну співпрацю з Україною при виконанні урядом країни низки умов, серед яких, - підвищення внутрішніх цін на газ і проведення пенсійної реформи, повідомили в Міністерстві фінансів України.
"Відносно умов, які висунув МВФ для відновлення кредитної програми: утримання дефіциту сектора загальнодержавного управління на певному рівні, підвищення цін і тарифів на газ, проведення податкової і пенсійної реформ", - вказується в повідомленні Мінфіну, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.
За повідомленням, за підсумками переговорів між урядом України і МВФ погоджеоі остаточні редакції проектів листа про наміри, меморандуму про економічну і фінансову політику, технічного меморандуму.
"Це (узгодження документів) є передумовою для затвердження програми stand-by і продовження співпраці з МФВ в рамках вказаної програми. Засідання Ради директорів МВФ очікується наприкінці липня поточного року", - говориться в повідомленні.
Мінфин також зазначає, що загальна сума нової кредитної програми з МВФ планується на рівні SDR10 млрд ($14,9 млрд за поточним курсом SDR/$1. Термін вибірки коштів - 29 місяців, траншами за результатами перегляду програми (при дотриманні критеріїв ефективності і структурних маяків). Очікувана ставка з кредитних коштів буде плаваючою ("плюс" маржа Фонду).
"Кошти МВФ можуть бути направлені Національному банку України для підтримки на належному рівні золотовалютних резервів або на рахунки Держказначейства з обов'язковим виконанням умови про їх використання лише для врегулювання питань погашення зовнішньої заборгованості уряду", - наголошується в повідомленні.
Як повідомлялося, місія МВФ, яка працювала в Києві з 21 червня по 3 липня, вирішила запропонувати Раді директорів МВФ надати Україні позику на $14,9 млрд в рамках програми stand-by: Фонд чекає законодавчих змін, що стосуються бюджету і фінансового сектора. При цьому МВФ наполягає на обмеженні дефіциту консолідованого бюджету на рівні 5,5% ВВП в 2010 році і 3,5% ВВП в 2011 році.
Раніше МВФ відзначав недостатню амбітність планів українського уряду зі зменшення фіскального дефіциту і надлишкову оптимістичність прогнозів прибуткової частини бюджету. Уряд України оцінює дефіцит державного бюджету в поточному році на рівні 5,3% ВВП (57,7 млрд грн.), тоді як експерти Світового банку - на рівні 8%.
Україна стала членом МВФ в 1992 році, але активна співпраця з Фондом почалася в 1994 році при розробці програми макроекономічної стабілізації і реформування економіки.
За даними Міністерства економіки, за період 1994-2010 рр. Україна отримала від МВФ кредити в розмірі біля SDR10,009 млрд (близько $14,89 млрд в оцінках поточного року): за період 1994-2002 рр. - $4,29 млрд (програми STF, stand-by, EFF) і за 2008-2009 рр. - $10,6 млрд.
МВФ восени-2008 прийняв рішення про виділення Україні кредитів на суму близько $17 млрд в рамках програми stand-by. За нею було виділено лише три транші ($4,5 млрд, $2,8 млрд і $3,3 млрд відповідно). Останній транш отриманий в серпні-2009, після чого кредитна співпраця була припинена. Згідно з держбюджетом України, в 2010 році на пряме фінансування бюджету планується залучити від МВФ близько $2 млрд.
За даними Мінфіну, на початок червня-2010 заборгованість України перед МВФ складала $12,131 млрд або 29,7% від сукупного державного боргу. У тому числі прямий держборг перед Фондом становить $6,418 млрд і гарантований державою борг - $5,713 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас