Роза Отунбаєва стала Президентом Киргизії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роза Отунбаєва стала Президентом Киргизії

Казна та Політика
227
Сьогодні вранці в столиці Киргизії Бішкеку відбулася урочиста церемонія інавгурації Президента перехідного періоду Рози Отунбаєвої, передає РБК.
Під час офіційної церемонії в будівлі Національної філармонії голова Центрвиборчкому Киргизії Акилбек Сарієв озвучив офіційні підсумки минулого 27 червня конституційного референдуму. Більш 90,55% виборців проголосували за нову Конституцію і обрання Отунбаєвої Президентом перехідного періоду.
Отунбаева прийняла присягу, їй було вручено посвідчення Президента, нагрудний знак і президентський штандарт.
Відповідно до декрету про тимчасове Президенство, основним завданням Отунбаєвої крім президентських обов'язків стане забезпечення прозорих і справедливих виборів нових Президента і парламенту.
Відзначимо, що Отунбаєва стала першою жінкою-президентом в Центральній Азії. Згідно із законом, вона буде очолювати республіку до 31 грудня 2011 р. Після закінчення терміну правління вона не буде виставляти свою кандидатуру на президентських виборах.
Також на референдумі Киргизія проголосувала за нову Конституцію, згідно з якою країна стала парламентською республікою. Законодавчий орган буде складатися з 120 депутатів, і він буде формуватися за партійними списками. Саме до парламенту перейдуть повноваження призначення прем'єр-міністра і уряду. На думку членів тимчасового уряду країни, така форма правління не дозволить всю владу в країні зосередити в одних руках.
"Референдум поставив жирну крапку на епосі авторитарного сімейного правління двох колишніх режимів - Акаєвих і Бакієвих", - заявила Отунбаева.
Нагадаємо, що Отунбаева очолила тимчасовий уряд країни після подій 7 квітня 2010 р., Коли Президент Курманбек Бакієв був зміщений зі своєї посади.
Отунбаева народилася в місті Ош в 1950 р. Закінчила філософський факультет МДУ та аспірантуру при ньому. Кандидат філософських наук. Після виходу Киргизії зі складу СРСР Отунбаева працювала на керівних посадах при республіканській владі. Була віце-прем'єром, кілька разів очолювала МЗС країни. З 1992 по 1994 рр. була послом Киргизії в США та Канаді. У 1997 р. йде з уряду і призначається послом у Великобританії та Ірландії. У 2002 р. призначається спеціальним представником Генерального секретаря ООН з врегулювання грузино-абхазького конфлікту. У 2004 р. повертається в киргизьку політику і створює опозиційний рух "Ата-Журт". З грудня 2007 р. - депутат парламенту Киргизії, з жовтня 2009 р. - керівник парламентської фракції Соціал-демократичної партії Киргизії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас