Європа, підсумки дня: Індекси закрились різноспрямовано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа, підсумки дня: Індекси закрились різноспрямовано

Фондовий ринок
162
Європейські фондові індекси закрилися разноспрямовано на тлі зростання котирувань акцій гірничодобувних компаній і автовиробників.
Тиск на ринки чинили акції технологічних компаній і компаній сектора охорони здоров'я. Економічні дані із США також виявилися не дуже поганими.
Загальноєвропейський індекс Stoxx Europe 600 знизився лише на 0,03 пункти до 237,27 пунктів, британський FTSE 100 виріс на 0,67% до 4838 пунктіи, німецький DAX впав на 0,4% до 5834 пунктів, французький CAC-40 піднявся на 0,2% до 3348 пунктів.
Акції гірничодобувних компаній подорожчали на новинах з Австралії. Уряд Австралії досяг домовленості із гірничорудними компаніями з приводу податку на видобуток ресурсів.
Раніше повідомлялося, що гірничодобувні компанії ВНР Billiton Ltd. і Rio Tinto Group спільно профінансували 7-тижневу рекламну кампанію проти введення в Австралії так званого "суперподатку". В результаті, вони отримали нового голову уряду.
Правляча партія напередодні зняла Кевіна Радда, який був автором введення податку на гірничодобувний сектор, замінивши його на Джулію Гіллард, яка погодилася на переговори і досягнення компромісу про податок у розмірі 40%. За підрахунками банку Morgan Stanley, нова система оподаткування цієї галузі могла принести скарбниці Австралії 85 млрд. австралійських доларів ($74 млрд.) протягом наступних десяти років.
Акції Xstrata подорожчали на 3%, папери ВНР Billiton - на 1,7%.
Економічні дані із США виявилися суперечливими, але найбільш очікуваний ринками звіт про зайнятість виправдав прогнози.
Кількість робочих місць поза сільським господарством США в червні знизилася на 125 тис., тоді як аналітики вважали, що зниження складе 130 тис. або більш. Рівень безробіття знизився до 9,5% - інвестори вважають це позитивним чинником.
З іншого боку, в США обсяг промислових замовлень в травні цього року знизився на 1,4% в порівнянні з квітнем. Про це говориться в поширеному сьогодні повідомленні Міністерства торгівлі США. За прогнозом аналітиків, зниження даного показника не мало перевищити 0,5%.
За винятком замовлень на транспортні засоби, виробничі замовлення в травні знизилися відносно квітневого показника на 0,6%.
Рівень безробіття в країнах зони євро в травні 2010р. не змінився і склав 10%. Про це говориться в опублікованій сьогодні доповіді європейського статистичного агентства Eurostat. Аналітики прогнозували, що цей показник складе 10,1%.
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що Великобританія почне підвищувати відсоткові ставки вже в IV кварталі 2010 року. Як заявив директор підрозділу міжнародної економіки Брайан Култон: "На мій погляд, вірогідність підвищення відсоткової ставки у Великобританії в раніший термін, ніж чекає ринок, сильно збільшилася". Курс фунта знижується, а інфляція починає підвищуватися, до того ж очікується підвищення податку на додану вартість. У травні індекс споживчих цін в країні виріс на 3,4% за рік.
Деякі німецькі банки скористалися своїм законним правом не публікувати конфіденційну інформацію, яка могла надати точну інформацію про розмір їх капіталу і про те, чи не несуть вони загрози для фінансової системи в цілому. Це право ревно оберігається законодавством Німеччини і законом про європейські банки і дозволяє банкам порушити всі плани європейського уряду.
Зараз, коли інвестори все більше і більше переживають за здоров'я банків країн європейського блоку, подібний опір з боку банків може спричинити негативну реакцію. Попередній раунд стрес-тестів 22 найбільших європейських банків, результати яких були оприлюднені в жовтні, зіткнувся з хвилею критики, оскільки звіт не розкривав ні назв банків, ні інформації про проблеми, ні інших подробиць по кожній країні.
В четвер в інтерв'ю газеті Borsen-Zeitung глава Асоціації державних банків Кристина Бранд, що представляє інтереси федеральних земельних банків, заявила, що «скелетів в шафі більше не залишилося», і, що цього року відновлення економіки Німеччини - багато економістів підвищили прогноз зростання до 2% - дозволить вирішити більшість циклічних проблем, пов'язаних з поганими боргами, з якими стикаються банки.
Проте інвесторів більше хвилюють збитки, пов'язані не з німецькими, а з грецькими, іспанськими і португальськими активами. За даними Банку міжнародних розрахунків, лише в одній Греції зосереджено 40 млрд долл потенційних збитків німецьких банків.
Багато хто побоюється, що якщо Греції доведеться реструктурувати борг, банки втратять мільярди євро. Такі збитки з'їдять їх капітали і істотно зменшать можливості кредитування реального сектора як усередині країни, так і за кордоном.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас