Експерт: Повернення адмінресурсу не за горами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Повернення адмінресурсу не за горами

Казна та Політика
361
Верховна Рада України призначила місцеві вибори на 31 жовтня цього року. Незалежні експерти назвали законопроект про змішану систему місцевих виборів таким, що провокує політичну корупцію.
Норми закону про вибори депутатів місцевих органів влади суперечать Конституції і копенгагенським документам ОБСЄ, які ратифікувала Україна, заявив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Ігор Попов.
На його думку, документ суперечить і очікуванням українців, які "хочуть оновлення політичних еліт, але аналіз закону показує, що влада узяла курс на консервацію самої себе". Найбільш одіозним він назвав заборону самовисунення претендентів на посаду місцевого голи і норму про обов'язковий річний термін реєстрації політичної сили на місцевому рівні.
Попов упевнений, що ці норми блокують участь у виборах нових політичних проектів і змушують молодих політиків йти по списках старих партій, а це штовхає лідерів місцевих партійних осередків на торгівлю місцями у виборчих списках: "Власник партійного місцевого свідоцтва зараз починає аукціон: хто хоче висуватися від моєї партії і хто більше дасть".
В свою чергу, голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко попередив, що через зменшення терміну виборчої кампанії слід чекати використання адмінресурсу, правоохоронного ресурсу, підкупу виборців і фальсифікації результатів голосування. Через брак часу, за його словами, можуть бути зірвані і деякі етапи підготовки до виборів, що дасть підстави для оскарження голосування. Проект закону про вибори депутатів місцевих рад із змішаної мажоритарно-пропорційної системи подав голова фракції "Партії регіонів" Олександр Єфремов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас