Повістка і Юля. Чи є політичне майбутнє у Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повістка і Юля. Чи є політичне майбутнє у Тимошенко

Казна та Політика
4353
"Тимошенко варто було брати приклад із Януковича. Після поразки на президентських виборах необхідно було піти на якийсь час в тінь і залишити противника наодинці зі своїми помилками, тим більше що в оточенні президента не всі зацікавлені в зміцненні його позиції ", - розмірковує один із впливових бютівців. Його слова не позбавлені раціонального зерна: у 2004 році після програшу Віктора Януковича на виборах ніхто й подумати не міг, що він колись прийде до влади. Однак Тимошенко ховатися пізно - вона вже вийшла на стежку війни.
Першою битвою екс-прем'єра стануть місцеві вибори. Результат цієї битви залежить від того, чи зможе лідер БЮТ за короткий період радикально перебудувати свою політсилу.
Гроші йдуть
Головною системною помилкою Юлії Тимошенко стало навіть не те, як була проведена виборча кампанія. Найбільш слабкою ланкою виявився сам блок, що дав тріщину відразу після перемоги Януковича. Колос, побудований за принципом вертикальної фінансово-політичної піраміди (як, втім, і більшість українських партій), почав розсипатися відразу ж після виборів, і в обійми регіоналів кинулися цілі групи колишніх союзників Тимошенко.
Велику загрозу для Леді Ю представляє не тільки скорочення парламентської фракції, а й дії влади на місцях. За інформацією джерела Фокуса в БЮТ, особливо загрозливою є ситуація в західних областях, де для роботи до партії Сергія Тігіпка (а чутки про те, що він на місцевих виборах буде виступати в спайці з ПР, посилюються) активно переманюють представників "Батьківщини".
Відтік цінних кадрів з команди Тимошенко прямо перегукується з питанням фінансування діяльності партії. Наприклад, за даними Фокуса, дніпропетровську обласну організацію "Батьківщини" перестали підтримувати два давніх соратника Тимошенко - Михайло Соколов і Гарегін Арутюнов. На черзі, як кажуть, Таріел Васадзе із запорізькою обласною організацією.
"З відпливом депутатів з БЮТ йдуть і представники бізнесу, - стверджує нунсівець Олесь Доній. - Це ще раз підтверджує необхідність переглянути основний принцип формування команди та фінансування - гроші в обмін на депутатський значок".
Глава опозиційного уряду Сергій Соболєв, втім, спростовує інформацію про масовий вихід із БЮТ: "На сьогодні Васадзе є членом команди, і він працює в Запорізькій області. Так само і Арутюнов працює в Дніпропетровській".
Удар в місце
Самі бютівці визнають, що регіонали встигли сепаратно домовитися з деякими місцевими діячами "Батьківщини", пообіцявши їм місця у владі в разі саботажу роботи партії. "Ці товариші на рівні областей наповнюють списки своїми людьми, щоб потім дружно йти в коаліції у місцевих радах", - розповідає Фокусу представник харківської організації БЮТ. Однак приєднання до коаліції - не найстрашніше, чим можуть насолити Тимошенко.
Як зазначив співрозмовник Фокуса, близький до адміністрації президента, зараз влада активно шукає порушення, які партійні осередки "Батьківщини" на місцях могли допустити при реєстрації або в процесі діяльності, щоб Мін'юст отримав можливість відкликати реєстраційні свідоцтва осередків.
Крім того, подвійні агенти зможуть зіграти з партією Тимошенко злий жарт - зокрема, заявити після проведення з'їзду щодо висунення кандидатів у конкретному районі про численні порушення. "Наприклад, якщо буде одностайне голосування, знайдуться люди, які потім скажуть, що голосували проти будь-якого кандидата, але протокол сфальсифікували", - зазначає співрозмовник.
Втім, бютівці кажуть, що очищення саме по собі не допоможе. "Збудувати ідеальну партію - не головне завдання Тимошенко, - розкриває плани опозиції депутат Андрій Шкіль. - Якщо до осені нам вдасться навіть на 100% поміняти команду, це нічого не змінить. Основна проблема - зрозуміти, що це не просто місцеві вибори, а іспит на міцність ".
Влада і сила
СБУ і Генпрокуратура працюють над політичною нейтралізацією Тимошенко не гірше переговірників-регіоналів. Однак навіть члени ПР визнають, що тиск силових структур стає надмірним, адже чим більше кримінальних справ відкривають на членів команди Тимошенко, тим більше приводів у них з'являється для розмов про поліцейську державу. Крім того, регіонали ні в якому разі не будуть "садити" саму Тимошенко, оскільки це автоматично перетворить її на мученицю. "Вся ця силова лабуда - спосіб тиску особисто на Юлю. Її потрібно тримати в постійній напрузі, відволікати від поточних справ.
Думаю, вона і справді боїться. Все-таки один раз вже побувала в тюремній камері, і цей досвід не дає їй жити спокійно в нинішній ситуації "- так описав у бесіді з Фокусом тактику влади відносно лідера опозиції добре обізнаний в кулуарних іграх політик.
5 порад Тимошенко
Поспілкувавшись з досвідченими політиками і політтехнологами, кореспонденти Фокуса зібрали кілька рекомендацій лідеру опозиції.
1. Радикально оновити команду. Тимошенко необхідно перехопити ініціативу з очищення своєї політсили від потенційних перебіжчиків. Це буде виглядати як прояв сили.
2. Налагодити відносини із сусідами з опозиції. Основними рисами Тимошенко-політика були її авторитарний стиль управління та небажання ділити лаври зірки із соратниками. Проте їй слід пам'ятати, що на виборах у 2004 році помаранчевим допомогли перемогти консолідація і компроміс.
3. Почати пошук нових джерел фінансування. Після прийняття Податкового кодексу носієм основних протестних настроїв стане регіональний середній бізнес. "Батьківщині" варто попрацювати з ним і довести, що вкладати гроші в бренд "Тимошенко" вигідніше, ніж у будь-які локальні проекти. Втім, загрозу помсти з боку Партії регіонів для цих бізнесменів все одно усунути не вийде.
4. Провести ребрендинг партії. У БЮТ гостро відчувається нестача яскравих політиків. Варто зробити образ партії більш прагматичним і менш персоніфікованим. Забрати з виступів голу критику і радикальні заклики, оскільки це не відповідає настроям у суспільстві.
5. Налагодити прямий контакт з виборцями. За останніми даними, БЮТ втратив 7% рейтингу підтримки. А це означає, що для перемоги Юлії Тимошенко потрібно безперервно їздити регіонами.
Наталя Бублій
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас