Україна за рік втратила 10 позицій в рейтингу конкурентоздатності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна за рік втратила 10 позицій в рейтингу конкурентоздатності

Казна та Політика
237
В рейтингу Індексу міжнародної конкурентоспроможності (ІМК) 2009-2010 Україна опустилася на 10 позицій і займає 82-е місце серед 133 країн.
Як повідомили УНІАН в прес-службі фонду "Ефективне управління", про це на презентації підсумкового звіту про конкурентоспроможність України, підготовленого в рамках партнерського проекту згаданого Фонду і Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), повідомила директор Фонду Наталя Ізосимова.
"Рейтинг України як, втім, і цілої низки країн з економікою, що розвивається, виявився нестійким до наслідків фінансової кризи. Окрім України, на 10 і більше позицій опустились такі держави як Ботсвана, Гана, Латвія, Малі, Монголія, Росія, Сирія, Філіппіни і Хорватія. Очевидно, що ці економіки володіють великим потенціалом зростання, і в найближчому майбутньому на прикладі нашої країни ми дуже сподіваємося в цьому переконатися", - сказала директор Фонду.
За звітом, Україна в рейтингу ІМК виявилася серед африканських і латиноамериканських країн, що розвиваються, по сусідству з Гамбією та Алжиром. Найбільший регрес в рейтингу України спостерігаються з трьох складових: "макроекономічна стабільність" (падіння на 15 пунктів, 106 місце), "рівень розвитку фінансового ринку" (падіння на 21 пункт, 106 місце) і "оснащеність новими технологіями" (падіння на 15 пунктів, 80 місце). При цьому найнижчий рейтинг зафіксовано із складової "ефективність інституційного середовища" (120-е місце).
За результатами дослідження Україна поліпшила свої позиції лише з трьох складових конкурентоздатності. Так, країна зайняла 49 місце з ефективності ринку праці, поліпшивши свою позицію на 5 пунктів, 29 місце - за розміром ринку (зростання в рейтингу на 2 пункти) і 78 місце - за складовою "інфраструктура" (поліпшення на 1 пункт).
"За результатами дослідження, за останні декілька років Україні не удалося поліпшити свою конкурентоздатність. Важка економічна криза разом з тривалою політичною нестабільністю не дозволили провести такі необхідні країні реформи. Прихід до влади нового уряду і поліпшення ситуації на світових ринках відроджують надію на те, що економічні реформи нарешті будуть завершені і дозволять створити сприятливі, прозорі і більш передбачені умови для ведення бізнесу", - зазначив економіст мережі міжнародної конкурентоздатності Всесвітнього економічного форуму Тьєррі Гейгер.
Вже третій рік поспіль Фонд "Ефективне управління" спільно з ВЕФ аналізує конкурентоздатність України як на національному, так і на регіональному рівнях.
"В цьому році Фонд "Ефективне управління" підготував дослідження 20-і адміністративно-територіальних одиниць. Дані регіони сумарно виробляють близько 90% українського ВВП. Надалі ми плануємо охопити всі регіони країни, і це для нас дуже важливе завдання: таким чином, ми зможемо більш глибоко зрозуміти проблеми, які необхідно вирішити кожній області для підвищення своєї конкурентоздатності", - сказала Ізосимова.
Первое місце в регіональному індексі, як і в минулі роки, зайняв Київ. У міжнародному індексі він - на 59 місці поряд з Угорщиною і Панамою. Слідом за Києвом з незначним відставанням слідує Дніпропетровська область. Потім йдуть дві пари областей: Закарпатська і Львівська області (67 і 69 місце в міжнародному індексі, по сусідству з Уругваєм і Румунією) і АР Крим з Донецькою областю (72 і 73 місця, між Казахстаном і Латвією). Замикає умовну групу лідерів Харківська область, яка займає 76 місце між Колумбією і Єгиптом.
Полтавская, Черкаська, Хмельницька, Запорізька, Одеська, Луганська і Херсонська області знаходяться в середині індексу конкурентоздатності. Низький рівень демонструє Волинська, Рівненська, Івано-Франківська, Сумська, Житомирська області. Замикає регіональний рейтинг Вінницька область. Вона зайняла 111 місце поряд із Сенегалом і Сербією.
"Попри всі існуючі відмінності між українськими регіонами, у них досить схожі сильні і слабкі сторони. Перш за все, це стосується таких складових конкурентоздатності як охорона здоров'я і початкова освіта, інституційне середовище, складність бізнес-процесів. Відносно велика різниця значень спостерігається з таких складових як інфраструктура і ефективність ринку праці", - повідомила Ізосимова.
*** Фонд "Ефективне управління" (www.feg.org.ua) був створений за ініціативою українського бізнесмена і політика Ріната Ахметова в 2007 році для розробки і реалізації проектів і програм, направлених на довгостроковий розвиток української економіки. Своїм покликанням ця організація вважає сприяння досягненню суспільно-політичного консенсусу з основних напрямів реалізації програм економічних перетворень.
Для вирішення цих завдань фонд залучає провідних вітчизняних і зарубіжних експертів з бездоганною репутацією. Незалежність організації гарантує Міжнародна консультативна рада, до якої входять відомі громадські і політичні діячі різних країн. Серед них - екс-прем'єр-міністр Канади Кім Кемпбелл, колишній сенатор США Лінкольн Чафі, колишній президент національного банку Угорщини Джорджі Шурані, керуючий директор українського офісу міжнародного інвестиційного банку Morgan Stanley Ігор Мітюков. Міжнародна консультативна рада бере участь у формуванні стратегії фонду, допомагає вибирати пріоритетні проекти, а також представляє організацію в Україні і за кордоном.
Всесвітній Економічний Форум (ВЕФ) - міжнародна незалежна організація, діяльність якої направлена на поліпшення економічної ситуації в світі. Вона публікує свій Звіт про міжнародну конкурентоздатність з 1979 року, зараз він охоплює 133 країни з розвиненими економіками, і економіками, що розвиваються. Звіт використовується урядами, науковціми і бізнес-лідерами у всьому світі як інструмент для кращого розуміння сильних і слабких сторін економік різних країн, а також для точного визначення необхідних економічних реформ. Щорічні форуми ВЕФ проводяться в Давосі, Швейцарія.
Конкурентоздатність України ВЕФ аналізує з 1997 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас