Шахтарі дорогі державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахтарі дорогі державі

Казна та Політика
296
Уряд відновив програму створення нових робочих місць у вуглевидобувних регіонах. Цього року 7 областей отримають 360 млн грн. на відкриття 3,5 тис. робочих місць. За словами експертів, виділені в попередні роки державні кошти були використані неефективно - більшість створених тоді підприємств вже закрито.
Кабінет міністрів прийняв постанову, що передбачає створення 3,5 тис. робочих місць для забезпечення зайнятості у вуглевидобувних регіонах. За словами міністра праці і соціальної політики Василя Надраги, підприємствам Волинської, Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Львівської і Черкаської областей з Фонду загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття буде виділено 340 млн грн., з держбюджету - 20 млн грн.
Таким чином, на створення одного робочого місця буде витрачено більше 102 тис. грн. "Люди в цих регіонах, і не лише шахтарі, будуть працевлаштовані, і органи влади будуть моніторити ситуацію для того аби ці робочі місця існували не півроку, а значно довше.
Уряд підтримує пропозицію зі створення робочих місць на середніх і крупних підприємствах - це стабільніше", - пояснив Надрага, додавши, що населення прийматиметься на роботу як в сферу послуг, так і у виробництво.
За його словами, в облдержадміністраціях будуть створені комісії для розгляду відповідних проектів, які повинні будуть затверджувати у Фонді страхування на випадок безробіття і Кабміні. Подібні програми, нагадав міністр, вже діяли в 2003-2004 і 2007 роках. Наскільки вони були ефективні, в міністерстві і фонді уточнити не змогли. "Процедура створення робочого місця технічно складна, тому 100 тис. грн. - це зовсім небагато в порівнянні зі світовими стандартами, де робоче місце обходиться в 15 тис. євро (142,5 тис. грн.) і вище", - говорить член правління фонду Сергій Прохоров.
В 2003 році в держбюджеті було заплановано виділення на створення нових робочих місць 107 млн грн., з них Луганській області - більше 38 млн грн. на 460 робочих місць (більше 82 тис. грн. на місце). Вже в середині 2004 року Рахункова палата дійшла висновку, що Донецька і Луганська області (на вирішення проблем зайнятості отримали 82,6 млн грн.) використали не за призначенням 5,3 млн грн., з порушенням законодавства - 42,9 млн грн. Було створено 224 нових робочих місця, при цьому працевлаштовано лише 6 осіб.
Тому член комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки Віктор Тополов (НУ-НС) не бачить доцільності у відновленні дії програми.
За даними Тополова, низка підприємств Луганської області, які в попередні роки зайнялися швацьким виробництвом, зараз вже або закриті, або працюють неефективно. "Програма не виправдала себе. Як тільки гроші доходять до чиновників, наближені до них бізнесмени починають вигравати конкурси, і гроші втрачаються", - говорить він. Ефективнішим, на думку депутата, може стати адресна допомога безробітним, які можуть змінити місце проживання, перекваліфіковуватися і знайти роботу самостійно. Екс-міністр праці і соцполитики Людмила Денісова також упевнена в недоцільності виділення коштів. Вона вважає, що збільшити кількість робочих місць можна за рахунок підвищення попиту на вугілля: "Краще уряду зайнятися переведенням наших підприємств з газу, який дорогий Україні і економічно, і політично, на вугілля. Тоді збільшуватиметься його видобуток і зростатиме зайнятість".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас