Експерти: Валютне кредитування стане доступнішим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Валютне кредитування стане доступнішим

Кредит&Депозит
503
Агентство "Кредит-рейтинг" вважає, що зміни у формуванні резервів з кредитних операцій банків в іноземній валюті призведуть до стимулювання кредитної активності банків з іноземним капіталом, тим більше враховуючи, що багато "дочок" іноземних банків накопичили надлишкову ліквідність
Законом від 20.05.2010 р. №2275-VI встановлено значення коефіцієнта резервування у розмірі 3% з кредитних операцій банків в іноземній валюті позичальникам, які не мають джерел надходження валютної виручки, із заборгованості, що класифікується як "стандартна", "під контролем" і "субстандартна". Це значно нижче чинної на сьогоднішній день норми у розмірі 50%, 100% і 100% відповідно (до 01.12.2008 р. - 2%, 10%, 40%).
На думку старшого фінансового аналітика агентства "Кредит-рейтинг" Андрія Мовчана, вказана законодавча ініціатива не призведе до масштабного зростання кредитних портфелів банків, активізація валютного кредитування матиме, швидше, локальний характер. Фінансові установи на даний момент кредитують вибірково і з великою обережністю, видаючи позики лише клієнтам з хорошою кредитною історією. У свою чергу, багато позичальників вже серйозніше ставляться до валютного ризику, ніж раніше.
Агентство також відзначає, що, з іншого боку, зниження норми резервування вивільнить великі обсяги коштів, які "заморожені" в резервах. Це призведе до збільшення розміру прибутку оподаткування і, відповідно, до додаткових надходжень податку до бюджету. Проте це також може призвести до зростання "негативно класифікованої" заборгованості.
Рейтингове агентство вважає, що зміни розрахунку резервів в поточній редакції можуть не набути чинності, якщо НБУ стане ініціатором нового законопроекту, який змінить пропоновані норми і не допустить зайвого лібералізму, що підвищує потенційні валютні і кредитні ризики.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас