З 1 липня Мін'юст вводить антикорупційну експертизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 липня Мін'юст вводить антикорупційну експертизу

Казна та Політика
232
З 1 липня 2010 року Міністерство юстиції введе обов'язкову експертизу проектів нормативно-правових актів на наявність в них корупціогенних норм.
Як повідомили УНІАН в прес-службі Мін'юсту, за словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, завданнями експертизи є виявлення в проектах актів норм, які можуть сприяти або полегшувати корупційні правопорушення. Для здійснення такої експертизи Міністерством юстиції розроблені методичні рекомендації, які містять визначення корупціогенного чинника і способи його виявлення.
Мін'юст піддаватиме антикорупційній експертизі проекти нормативно-правових актів, що стосуються прав і свобод людини і громадянина; надання адміністративних послуг; розподіл і витрачання коштів Державного бюджету і місцевих бюджетів; конкурсних (тендерних) процедур; повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування, осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування і інших питань, які можуть призвести до протиправного отримання благ, послуг, пільг або інших переваг матеріального і нематеріального характеру.
Під час проведення експертизи виявлятимуться і оцінюватимуться такі корупціогенні чинники, як нечітке визначення функцій, прав, обов'язків і відповідальності органів державної влади і місцевого самоврядування, осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; створення надмірних обтяжень для одержувачів адміністративних послуг; відсутність або нечіткість адміністративних процедур; відсутність або недоліки конкурсних (тендерних) процедур тощо.
Міністерство юстиції рекомендувало також центральним і місцевим органам виконавчої влади використовувати вказані методичні рекомендації при підготовці проектів нормативно-правових актів, які вносяться на розгляд Кабінету Міністрів України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас