Ринку страшно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринку страшно

Фондовий ринок
1713
Фінансовий ринок перебуває в такому ж стані, як в розпал кризи, свідчить "індикатор фінансового шоку", гірше було лише в період краху Lehman Brothers.
До червня індекс фінансових умов (FCI) впав до мінус 1,82 пункту, здолавши половину шляху до мінімуму (-3,4) періоду краху Lehman Brothers; ринок ще ніколи не був таким жорстким з кінця 2008 р., йдеться в дослідженні Deutsche Bank. Індекс, що складається з 45 індикаторів (прибутковість US Treasuries, ціни на активи, показники кредитування), був розроблений в 2010 р. економістами Deutsche Bank, Goldman Sachs, університетів Нью-Йорка, Колумбії і Прінстона для визначення, як циркулюють гроші між фінансовим ринком і економікою. "Можна сказати, це індикатор фінансового шоку", - пояснюють його укладачі. Індекс знижується з другої половини минулого року. "Чекаємо, що він почне зростати, у міру того як напруга в Європі зменшиться", - сказа головний економіст Deutsche Bank Пітер Хупер.
Напруженість фінансового ринку спровокована борговою кризою в Європі і означає, що ризики для економіки зростають, пишуть аналітики Deutsche Bank. Днем раніше ФРС зберегла діапазон базової процентної ставки в 0-0,25%. За даними опитування Bloomberg, аналітики чекають її підвищення не раніше 2011 р. Випереджаючий індекс американського Economic Cycle Research Institute знижується два тижні поспіль, відображаючи погіршення перспектив економіки США. Американцям потрібно дедалі більше часу на пошук роботи (34,4 тижні проти 33 в квітні), споживачі (це близько 70% економіки) без коштів, корпорації не можуть приступити до найму без зростання попиту на їхню продукцію, розмірковує професор Каліфорнійського університету в Берклі Роберт Райх в своєму блогу. Від другої рецесії економіку утримують урядові антикризові витрати (витрачено вже 75%), майже нульові ставки і програма автоутилізації, перераховує він: "Скоро ці стимули себе вичерпають, і ми знову зануримося в рецесію".
В Євросоюзі, прогнозує Ernst & Young, ще більше посилиться розмежування між північчю і півднем: у Греції, Португалії, Іспанії рецесія триватиме до 2014 р., Німеччина і Нідерланди продовжать відновлення, оскільки здатні скоротити дефіцит без наслідків для економіки. Барак Обама в листі до лідерів "двадцятки", саміт якої відкривається завтра в Торонто, закликав Німеччину підтримати внутрішнє споживання, - тобто не поспішає скорочувати дефіцит. Канцлер Ангела Меркель в інтерв'ю WSJ заклик відхилила, сказавши, що за допомогою антикризового фонду єврозона лише купила собі трохи часу.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас