ЗМІ підрахували втрати української економіки від ЧС-2010 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ підрахували втрати української економіки від ЧС-2010

Казна та Політика
462
Втрати української економіки від перегляду працівниками в робочий час матчів чемпіонату світу з футболу складатимуть 1 млрд. грн.
Як пише тижневик "Коментарі:", лише відкриття чемпіонату світу з футболу "витягло" з української економіки понад 400 млн. грн., сумарні ж втрати можуть перевищити 1 млрд. грн.
Видання пояснює, що для розрахунку цього показника аналітики брали такі параметри: аудиторія телетрансляцій національної першості з футболу - 2-5 млн. ос. (немає точних даних про те, скільки українців дивляться або слухають трансляції з чемпіонату світу з футболу, який проходить зараз в Південно-Африканській Республіці) і розмір вкладу середньостатистичного українця у ВВП.
Отже, при прогнозованому українському ВВП 1062 млн. грн. і кількості працюючого населення 14 млн. ос., середньостатистичний українець заробляє для економіки країни 36 грн. на годину. Якщо п'ять робочих днів підряд 2 млн. ос. замість роботи годину витрачатимуть на перегляд футбольних матчів, то економіка може втратити за цей період 432 млн. грн. Якщо ж дивитимуться 5 млн. ос. - 1 млрд. грн.
Крім того, як відзначають "Коментарі:", близько 15% українських працівників повинні працювати під час другого (17.00) і третього (21.30) матчу. Це співробітники з робочим днем до 18.00, позмінні працівники, працівники сфери торгівлі і послуг. Тоді втрати економіки (вже за 15 робочих днів чемпіонату, після групового турніру денних матчів не буде) можуть складати 595-1405 млн. грн.
В той же час "Коментарі:" відзначають, що поки найдорожчим для української економіки виявилося 11 червня - день відкриття чемпіонату. Двогодинну трансляцію минулої п'ятниці переглянули близько 6 млн. працюючих людей, що дорівнює 430 млн. грн. незаробленого ВВП. Тобто сумарні втрати економіки потенційно складатимуть від 1 до 1,8 млрд. грн. (або 1,5% середньомісячного ВВП), і це без врахування тих фактів, що часто після футбольних матчів співробітники приходять на роботу в стані похмілля або недосипу, а отже, працюють мало і неохоче, пишуть "Коментарі:".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас