Кінцевий папірець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінцевий папірець

Казна та Політика
716
Комерційні банки з нетерпінням чекають розміщення ПДВ-паперів. Але доки платники податків не квапляться реєструватися у фінструктурах.
За даними Державної податкової адміністрації, до 21 червня було подано 1357 заявок (або 41,2% від кількості претендентів) на загальну суму 9,25 млрд. грн. (майже половина суми). До 17 червня, за повідомленням заступника голови ДПА Олексія Любченка, було подано значно менше заявок (809 штук на 5,2 млрд. грн.). Прогрес є, і цілком можливо, що до вечора 25-го більше 70% запланованих заявок буде подано.
За інформацією ДПА, до 21 червня найбільше заявок надійшло від платників податків в Криму, Черкаській, Чернігівській, Івано-Франківській та Одеській областях. Це дуже логічно: у перерахованих регіонах України не так вже багато крупних компаній, що мають досить впливу для відшкодування ПДВ поза облігаційною програмою.
Втім, деякі найбільші підприємства країни вже подали заявки на ПДВ-облігації - зокрема ММК ім. Ілліча (держбюджет заборговував компанії близько 600 млн.). А ось компанія "Арселор Міттал Кривий Ріг, за інформацією "і", до вечора 23 червня ще не подала відповідну заявку (борг перед підприємством - найбільший і становить 2,7 млрд. грн.). "Питання про згоду на механізм відшкодування заборгованості за допомогою ПДВ-облігацій розглядається на рівні керівництва компанії Arcelor Mittal. Керівництво підприємства ще вивчає ситуацію і запропонований урядом механізм відшкодування заборгованості", - повідомили в прес-службі "Арселор Міттал Кривий Ріг".
Втім, наступного дня Мінфін повідомив, що жодними іншими способами, окрім як держпаперами, ПДВ за 2009 р. виплачуватись не буде. "У 2010 р. у нас немає іншої можливості, окрім як запропонувати облігації." - заявив заступник міністра фінансів Андрій Кравець. Природно, це не означає, що борг із ПДВ перед компаніями, що відмовилися конвертувати податок в облігації, буде списаний. Ось тільки коли підприємства повернуть свої кошти і при якому уряді це станеться, невідомо.
Поки жоден із опитаних комерційних банків не отримав заявок від своїх клієнтів на конвертацію ПДВ в облігації. Причин цього - дві. По-перше, за інформацією банків, податкова ще не видала жодної виписки з реєстру інвентаризації платників податку, а це один з тих документів, які необхідні компаніям для зарахування ПДВ-облігацій на рахунок в банку. "Ми ставили питання відповідним органам і отримали відповідь, що доки реєстр інвентаризації платників податку не готовий і жодної виписки не видано", - говорить директор департаменту інвестиційної діяльності і акціонерного капіталу Юрій Каменецький.
По-друге, крупні суми ПДВ (більше 10 млн. грн.) дозволено відшкодовувати лише державним Ощадбанку та Укрексімбанку. Втім, середня сума відшкодування - 6 млн. грн., тобто невеликих компаній, що претендують на ПДВ-бонди, досить багато і їх керівники ще напевно прийдуть в найближчі відділення комбанків.
Банки з нетерпінням чекають випуску ПДВ-паперів. За оцінками експертів, банківський попит на папери може досягти 10 млрд. грн. "Щонайменше, 5 млрд. грн. банки проковтнуть запросто. Ліквідність банківської системи зараз колосальна (24 червня залишки на коррахунках досягали 29,1 млрд. грн.). Банкам нікуди дівати гроші", - говорить перший віце-президент Асоціації українських банків Володимир Бондар.
За словами банкірів, вони готові викуповувати ОВДП при мінімальній прибутковості на рівні відсотків з депозитів плюс 1,5-2 пп. "В нашому банку ставка із депозитів у гривні становить 16%. Якщо прибутковість ПДВ-бондів буде вищою, - ми готові інвестувати в такі папери", - сказав голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук. Причому раніше експерти і банкіри прогнозували ефективну прибутковість ПДВ-бондів на рівні 20-22%. Тепер деякі з них чекають куди вищих ставок: 30-32% (зокрема, такі цифри називає начальник управління казначейства і фінансових інститутів OTP Bank Владислав Анісімов).
Банки зароблять на ПДВ-ОВДП в будь-якому разі - навіть якщо не стануть торгувати ними. Будь-який банк, що бере участь в цій програмі, виступає охоронцем і отримує дохід від операцій з цінними паперами. "Сума доходів охоронця (і, відповідно, витрат клієнта) з одного клієнта із ПДВ-облігацій, за нашими підрахунками, складе близько 600 грн., незалежно від номінальної суми облігацій", - говорить Юрій Каменецький. При конвертації ПДВ в бонди банки напевно попутно просуватимуть свої продукти платникам податків - причому не лише послуги охоронця або торговця цінними паперами, але і послуги з обслуговування поточних рахунків, зарплатових проектів і тому подібне
Ще одна послуга, яку банкіри напевно запропонують власникам ПДВ-облігацій, - кредитування під заставу паперів. "Альфа-банк надаватиме клієнтам повний спектр послуг, пов'язаних з операціями ПДВ-ОВДП, у тому числі викуп у клієнтів, кредитування під заставу ОВДП і проведення операцій РЕПО", - говорить в.о. директора блоку "Ринки капіталу" Альфа-банку (Україна) Тетяна Попович. Втім, далеко не всі корпоративні клієнти отримають позики під заставу держпаперів: банки як і раніше кредитують виключно платоспроможних позичальників з чистою кредитною історією.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас