"Ъ": ІСД залишився у програші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ІСД залишився у програші

Казна та Політика
1345
31 травня і 1 червня Госпсуд Донецької області задовольнив 13 позовів структур групи "Метінвест" до підприємств ІСД на загальну суму 1,449 млрд грн. Інформація про це вчора була опублікована в держреєстрі судових рішень. Позови були подані до Алчевського меткомбінату, Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського і метзаводу Краматорська ім. Куйбишева, що належить колишнім і нинішнім акціонерам ІСД . У ІСД і "Метінвесті" від коментарів відмовилися.
Суперечка між цими групами полягає в тому, що підприємства ІСД в однобічному порядку відмовилися виконувати зобов'язання договорів купівлі-продажу сировини: флюсо-доломитної продукції, залізорудного концентрату і окатишів. У 2008 році "Метінвест" уклав трирічні договори із ІСД, зобов'язавшись надати 10 млн т окатишів, 11 млн т залізорудного концентрату і 6 млн т флюсо-доломитної продукції.
Це не перші позови до ІСД, які група програла. 12 і 13 травня Вищий господарський суд підтвердив законність позовних вимог "Метінвесту" і Evraz Group до підприємств ІСД на суму 292 млн грн. В результаті загальна сума позовних вимог до ІСД з боку постачальників сировини склала 1,741 млрд грн. ($220 млн).
Фінансова звітність ІСД не публікується, тому аналітикам важко оцінити, чи є в групи кошти для виплати грошей "Метінвесту". За даними аналітиків, зараз сталеливарні підприємства групи відчувають гострий брак обігових коштів, який разом з низьким попитом на сталь призводить до істотного скорочення обсягів виробництва. "Впродовж перших трьох декад червня Алчевський меткомбінат зменшив виробництво на 33% відносно аналогічного періоду травня і на 32% - до червня минулого року", - говорить аналітик ДІК Dragоn Capital Сергій Айда. За його словами, аналогічне падіння спостерігається на Дніпровському меткомбінаті ім. Дзержінського.
Суттєво поліпшити позиції ІСД могла б реструктуризація кредитів. Але, як вважає аналітик ДІК Concorde Capital Андрій Герус, збільшена сума позовних претензій до ІСД з боку постачальників сировини може створити труднощі менеджменту компанії в проведенні переговорів з банкірами про реструктуризацію кредиторської заборгованості. За даними ДІК Phoenix Capital, в 2010 році ІСД повинна виплатити $800 млн тіла кредитів із загальної заборгованості в $2,85 млрд. "Коли з компанії в судовому порядку стягають оплату заборгованості із постачань сировини, з кредиторами стає складніше знайти взаєморозуміння", - підкреслює аналітик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас